Banja Luka
0

Međunarodna konferencija "Kuda idu Evropa i BiH?"

FENA
Banja Luka
Banja Luka
U organizaciji Paneuropske unije BiH, u Banja Luci će od 25. do 27. septembra biti održana međunarodna konferencija "Kuda idu Evropa i BiH - između integracije i izolacije?".

Cilj ovog skupa je promivisati BiH kao zemlju različitih potencijala kojima može obogatiti Evropu. Također, želja organizatora je govoriti i o problemima funkcionalnosti BiH, zbog kojih se i postavlja pitanje nalazi li se BiH između integracije i izolacije.

-Kao organizaciji kojoj je cilj što skoriji ulazak BiH u EU želimo skrenuti pozornost domaćih i međunarodnih predstavnika vlasti na trenutno stanje u državi kao i ponuditi rješenja problema, saopćila je danas Paneuropska unija BiH.

Na konferenciju se očekuje dolazak predstavnika vlasti BiH, institucija EU, doplomatskog zbora, kao i predstavnika paneuropskih organizacija iz nekoliko zemalja.

Uvodničari će između ostalih biti visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko, članica Evropskog parlamenta Doris Pack, član Evropskog parlamenta Alojz Peterle, predsjednik Paneuropske unije BiH prof. dr. Franjo Topić, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire (Alen Terenoar), biskup banjalučki dr. Franjo Komarica, ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić, zastupnica u PSBiH i članica Predsjedništva Paneuropske unije BiH Azra Hadžiahmetović, ambasador Kraljevine Švedske Bo William Hedberg, glavni tajnik Regionalnog vijeća za saradnju Hidajet Biščević.

U nedjelju, 27. septembra bit će slavljena i sveta misa u banjalučkoj katedrali koju će povodom konferencije predvoditi Franjo Komarica.

Organizaciju konferencije podržali su između ostalih Ministarstvo civilnih poslova BiH, Robert Schuman Fondacija, Grupa Evropske pučke stranke u Evropskom parlamentu, Evropska akademija i Hrvatsko kulturno društvo Napredak.