Identifikacija u Tuzli
0

Među žrtvama jednogodišnja beba i starac od 74 godine

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Komemorativnom Centru u Tuzli danas je izvršena identifikacija pet osoba nestalih na području Srebrenice, Bratunca, Milića i Bijeljine.

Identifikovani su:

  1. Mehmed (Mustafa) Omerović, rođen 1936. u mjestu Osat, općina Srebrenica, ekshumiran 26.8.2004. u Srebrenici.

  2. Galib (Numo) Hajdarević, rođen 1949. godine u mjestu Močevići, općina Srebrenica, ekshumiran 2008. iz masovne grobnice u mjestu Ređići, općina Bratunac.

  3. Hajrudin (Mujo) Ahmetović, rođen 1968. u mjestu Skugrići, općina Milići, ekshumiran 2001, općina Milići.

  4. Zlatan (Šemso) Ramić, rođen 1970. u u mjestu Beširovići, općina Srebrenica, ekshumiran 2005. u mjestu Janja, općina Bijeljina.

  5. Sejdalija (Azem) Avdić, rođen 11.8.1993. godine u Srebrenici, nestao 29.9.1994. u mjestu Slapovići, općina Srebrenica, ekshumiran 28.9.2004. u Srebrenici.

Identifikaciji su prisustvovale porodice žrtava i predstavnik Instituta za nestale osobe BiH.

"Identifikacijom je rukovodio vještak sudske medicine dr. Vedo Tuco koji je izvršio sudskomedicinsku obradu tijela u smislu utvrđivanja uzroka smrti i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu da bi se utvrdio identitet žrtava", kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić dodajući da je identitet svih žrtava utvrđen na osnovu DNK analize.

Istakla je kako je, po riječima dr. Tuce, kod četiri slučaja utvrđeno da je uzrok smrti strijelna ozljeda u predjelu glave.

"Danas je identificirano i dijete od godinu dana i po riječima dr. Tuce kod djeteta je utvrđena strijelna ozljeda u predjelu glave", kazala je Čengić.