Tradicionalno okupljanje u Zenici
0

FOTO / Među gostima manifestacije "Lastavica" i muftija Zukorlić

Piše: E. B.
Tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica" ove godine održat će se u nedjelju, 31. jula, na platou tromeđe općina Zenica, Zavidovići i Kakanj, saopćeno je na otvaranju.

Najavljujući narodno okupljanje na "Lastavici 2011" muftija zenički mr. Ejub Dautović naglasio je da ona predstavlja simbol predanosti i pokornosti, simbol povratka i buđenja.

"Lastavica ima poseban položaj i posebnu ulogu, ona je most između civilizacija, kultura i religija. Ona šalje jasne poruke mira, dijaloga, tolerancija i suživota. Ona poziva Bošnjake na individualnu i kolektivnu odgovornost i na izgradnju vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta. Zato nam trebaju lastavice, ajvatovice, karići, da se vratimo gore navedenim vrijednostima i postanemo zajednica sa prepoznatiljivim vjerskim, nacionalnim i kulturnim identitetom", kazao je Dautović na otvaranju ovogodišnje manifestacije.

Sa ranijeg okupljanja na dovištu Lastavica
Sa ranijeg okupljanja na dovištu Lastavica
Tradicionalno na narodnom okupljanju na platou Lastavice donosi se "Lastavička dova", koju će ove godine kazati profesor Mahmut ef. Karalić. U okviru vjerskog programa planirane su besjede muftije zeničkog Ejuba ef. Dautovića, glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera ef. Zukorlića, dok će molitveni dio manifestacije "Lastavica 2011" voditi zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić, Jakub Salkica, glavni imam MIZ Zenica, i hafizi Fahir ef. Arnaut i Husein ef. Čajlaković.

Prvi programi ovogodišnje "Lastavice 2011" kreću u četvrtak, 28. jula, u Atriju Medrese, retrospektivnom izložbom plakata Muftijstva zeničkog, zatim razgovorom sa Džemaludinom Latićem "O sunnetu Muhameda a.s." i promocijom romana "Jevrejsko groblje" autora akademika Enesa Karića.

Za petak je predviđen program "Priča o Bosni", promocija knjige "Pedagogija Muhameda a.s." autora dr. Šefika Kurdića i "Večer Kur'ana" na vrandučkoj Tvrđavi. Za subotu su najavljeni vjerski porgrami na platou Lastavica u okviru kojih će predavači biti zamjenik Ismet ef. Spahić, mr. Fuad Omerbašić i Sulejman ef. Čeliković.

Okupljanje na Lastavici redovno prate i drugi vjerski, kulturni i sportski programi.