BiH
0

Među donatorima u akciji "Dnevnice za Srebrenicu" i firme iz Slovenije, Hrvatske i SCG

NINA
Akcija Vlade Sarajevskog kantona "Dnevnice za Srebrenicu" je, kako smo već najavili, zbog velikog zanimanja građana Sarajeva produžena do 5. avgusta.

Dosad prikupljena sredstva, kao i roba, uručeni su prošle sedmice povratnicima u Srebrenicu i općinskim vlastima koje bi se trebale pobrinuti za njihovu implementaciju.

U Vladi ističu da su zasad i više nego zadovoljni odzivom građana i proračunskih korisnika, a već su objavljeni i preliminarni rezultati akcije. Oni su, istina, obuhvatili samo Vladu, Skupštinu, prateća tijela, kao i firme i ustanove te proračunske korisnike. Premijer i ministri u Vladi Sarajevskog kantona izdvojili su po 200 KM, a njihov primjer slijedili su i predsjedavajuća Skupštine te nekoliko zastupnika, ali i djelatnika u administraciji.

Donekle je iznenađujuće slab odaziv pojedinih direktora fondova ili zavoda, koje su po visini donacija čak i pretekli neki od njihovih zaposlenika. U rijetkim obrazovnim ustanovama zabilježen je stopostotni odziv na akciju, a ima i takvih slučajeva da niko od 30 zaposlenih nije dao donaciju, ili čak slučajeva gdje je od 36 zaposlenih donacije dalo samo četvero.

Vlada je, također, objavila i popis firmi koje su se dobrovoljno odazvale na njenu akciju. Tako se među onima koji su pomogli povratnike u Srebrenicu i održivi razvoj ovoga grada našlo i nekoliko firmi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije i Crne Gore.

Zasigurno najveći donator, kad su u pitanju firme, je Bosnalijek s donacijom od 11.000 KM u lijekovima i medicinskom materijalu, te VF komerc koji je donirao preko 17.000 KM u robi.

Među donatorima su i građevinske firme iz Kikinde, Sremskih Karlovaca, Vinkovaca, Samobora, Osijeka i Našica.