Drago Kalabić
0

Međ. zajednica više neće raditi posao domaćih političara

SRNA
Osnovna poruka kominikea Savjeta za provođenje mira (PIK) jeste da se političari u BiH moraju dogovoriti, jer međunarodna zajednica više neće raditi njihov posao, izjavio je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić.

"Iz kominikea i kroz govor novog visokog predstavnika Valntina Incka razumio sam da je ovim zasjedanjem PIK-a poručeno da je definitivno stavljena tačka na jednu politiku međunarodne zajednice koja je bila prisutna u BiH u proteklom periodu", rekao je Kalabić.

Prema njegovim riječima, to je takođe i poruka političarima u BiH da "trijezne glave" razmisle o svojoj poziciji i narednim potezima koji moraju biti usmjereni prema političkim parnerima sa kojim se mora dogovarati budućnost države.

"I samo imenovanje Inzka, i kontroverze koje su ga pratile, pokazuje da drugačija vrsta politike nije uspjela jer bi neko drugi bio visoki predstavnik. Ove poruke su, prema mom mišljenju, prihvatljive, jer naglašavaju da se mogu graditi dogovori unutar BiH", istakao je Kalabić.

On smatra da će ovakve poruke prvenstveno otrijezniti političke snage u Federaciji BiH koje više neće moći tražiti zaštitnika izvan BiH da vrše pritisak na neistomišljenike i na "one koji ne vide BiH po njihovoj mjeri".

Komentarišući konstataciju da je učinak Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara u prošloj godini razočaravajući, Kalabić ističe da sve zavisi iz kojeg se ugla gleda.

"Ukoliko prije toga postoji i ocjena da politička situacija u BiH nije dobra i da postoji politička nestabilnost, sasvim je logična i ta konstatacija da u takvom odnosu snaga nije moglo cvjetati cvijeće u Savjetu ministara i parlamentu BiH", ističe Kalabić.

On smatra da je centralistički pristup koje zagovaraju stranke iz FBiH imao direktnog uticaja na učinak Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

"U dubljoj analizi će se pokazati da je taj učinak u takvom vremenu bio jedini moguć i da je održao neku vrstu stabilnosti. To je iz razloga što je za neke projekti koji su zagovarani nisu uspjeli jer se za njih očekivala podrška izvan BiH, koja je izostala", dodaje Kalabić.

On je napomenuo i da je u BiH specifična i pozicija parlamentarne većine, pa tako i učinak same Parlamentarne skupštine BiH.

Politički direktori Upravnog odbora PIK-a su u kominikeu izdatom nakon sjednice u Sarajevu pozdravili ograničen, ali važan napredak koji je postignut od prethodnog zasjedanja PIK-a, ističući da je proces dijaloga i kompromisa pokrenut u Prudu značajno doprinio ovom napretku.

Politički direktori pozvali su na više dijaloga, spremnosti za iznalaženje zajedničkih stavova i realizacija već dogovorenih aktivnosti koji predstavljaju ključ za dalje pomake.

"Učinak Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, koji su realizovali manje od 50 odsto zadataka koje su planirali za prošlu godinu, razočaravajući je", konstatatuje se u kominikeu.

Kada je riječ o ustavnoj reformi, Upravni odbor PIK-a naglašava da je potrebno da sve strane tome pristupe na konstruktivan i realan način.