BiH
0

Medijske slobode u BiH dobile srednju ocjenu

FENA
Medijski barometar, koji pokazuje status slobode izražavanja i medija na skali od jedan do pet, za Bosnu i Hercegovinu u 2014. iznosi 2,6 i isti je kao 2011. kada je prvi put mjeren, istaknuto je na današnjoj prezentaciji u Sarajevu.

Urednica Balkanskog medijskog barometra i direktorica Alternativne televizije iz Banje Luke Nataša Tešanović precizirala je da je segment "Sloboda izražavanja skupa sa slobodom medija efektivno je zaštićena i promovirana" dobio ocjenu 3,6 a segment "Medijsko okruženje, koje uključuje nove medije, karakteriziraju raznovrsnost, nezavisnost i održivost" ocjenu 2,1.

Također, dodala je da je segment "Reguliranje radio-televizije je transparentno i nezavisno; državna radio-televizija transformirana je u istinsku javnu radio-televiziju" ocjenjen s 2,2, a "Mediji praktikuju visok nivo profesionalnih standarda" s 2,4.

Direktorica Friedrich Ebert fondacije u BiH Judith Illerhues rekla je da je borba za medijske slobode neophodna svugdje u svijetu, te navela primjer s aktuelnih ksenofobnih protesta u Njemačkoj na kojim su tradicionalni mediji nazivani "lažljivom štampom", što je termin koji su prvi koristili nacisti.

Naglasila je da su mediji pod pritiskom, ne samo vlada i ekonomskih elita, nego i zbog gubitka kredibiliteta u samom društvu.

U izradi Balkanskog medijskog barometra u BiH učestvovala je grupa stručnjaka iz oblasti medija i civilnog društva u BiH, koji su diskutovali i uskladili listu od 44 pokazatelja, na temelju uputa evropskih dokumenata, većinom sačinjenih u Vijeću Evrope.

Učesnici su, tajnim glasanjem, ocjenjivali svaki od pokazatelja na skali od jedan do pet.

Medijski barometar je analitički alat, koncipiranom u Fondaciji Friedrich Ebert, proveden je u mnogim zemljama Afrike (od 2004.) i Azije (od 2009.), a prvi put na Balkanu u Bosni i Hercegovini (2011.).