BiH
43

Mediji u svijetu prate izvlačenje rudara iz jame Raspotočje u Zenici

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Mediji širom svijeta u posljednjih nekoliko sati javili su o nesreći koja je zadesila jamu Raspotočje, Rudnika mrkog uglja Zenica.

Većina web stranica velikih i manjih medijskih kuća u svijetu prenijela je vijest AFP-a i drugih svjetskih novinskih agencija o zemljotresu, tačnije "gorskom udaru" koji je pogodio Zenicu i tako izazvao urušavanje zemljišta nakon čega su 34 rudara ostali zarobljeni u jami.

Gotovo svi mediji u dalekoj Australiji jutros su prenijeli vijest o zarobljenim rudarima u Zenici, kao i mediji u drugim istočnim zemljama, ali i mediji u Evropi te na američkom kontinentu.

Uglavnom se radi o kratkim agencijskim izvještajima, ali su pojedini objavili i nešto detaljnije tekstove citirajući ovdašnje lokalne medije.

Ovakve i slične situacije u rudnicima uvijek izazovu pažnju šire svjetske javnosti, pa tako je i ovog puta sa rudnikom u Zenici.

Iako su iz uprave RMU Zenica sinoć tvrdili da je zarobljeno samo osam rudara, kasnije se ispostavilo da ih je u jami 34. Mediji u svijetu upravo i navode tu cifru pozivajuće se na lokalne medije ili na ovdašnje zvaničnike.