Tijana Medvedec, Asocijacija XY
8

"Mediji mogu doprinijeti rušenju stereotipa vezanih uz AIDS

FENA
Tijana Medvedec
Tijana Medvedec
Asocijacija XY smatra da mediji mogu mnogo pomoći u podizanju svijesti stanovništva o HIV/AIDS-u, te smanjenju stigme i diskriminacije koja je još prisutna u bh. društvu u odnosu prema osobama koje su zaražene virusom ili boluju od te bolesti, posebno razbijanju predrasuda da postoje rizične grupe

Na pres-sesiji nazvanoj "AIDS tabu tema u bh. društvu" program menadžerica u Asocijaciji XY Tijana Medvedec kazala je da mediji mogu pomoći prvenstveno primjenom adekvatne terminologije u vezi s tim, ali i izbjegavanjem generaliziranja osoba i isticanja da postoje rizične grupe. Postoji, kaže ona, samo rizično ponašanje.

Medvedec je primjetila da mediji, HIV/AIDS većinom posmatraju samo sa zdravstvenog aspekta i kao lošu pojavu, a rijetko se za priču o toj temi u medijima mogu naći pozitivni primjeri iz života osoba koje žive s tim.

Rijetko je, kaže ona, isticanje i pozitivnih pomaka kao što je činjenica da osobe koje žive s HIV-om u BiH imaju pravo na kvalitetnu i, za njih, besplatnu terapiju i mogućnost dobrovoljnog, povjerljivog i anonimnog savjetovanja i testiranja u centrima širom BiH.

Sesije organizira Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luke, a današnja je organizirana u povodu 1. decembra -Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.