BiH
0

Mediji da izvještavaju bez političkih utjecaja i osiguraju javnosti precizne informacije

FENA
Predstavnici medija, tijela za regulaciju medija, političkih partija i državnih institucija te nevladinih organizacija okupili su se danas na konferenciji koja je usmjerena na poboljšanje standarda u medijskom izvještavanju o narednim izborima.

Direktor Media plan instituta Radenko Udovičić kaže da je taj institut izradio opsežni monitoring o izvještavanju medija u predizbornom i postizbornom periodu, a razultati su bili baza za današnji skup.

"Napravljene su preporuke za medije i političke subjekte koje se odnose na to kako se profesionalnije ponašati u predizbornoj kampanji. Preporuke se šire i na Regulatornu agenciju za komunikacije jer smatramo da ima ogromnu odgovornost, posebno kad su elektronski mediji u pitanju", kaže on.

Regulatorna agencija za komunikacije mora, pojašnjava Udovičić, pojačati aktivnosti i zajedno s Centralnom izbornom komisijom izmijeniti kruta pravila za javne elektronske medije.

"Programski sadržaji se moraju prilagoditi gledaocu. To znači da moraju biti zanimljivi, gledljivi i slušljivi. Ako pravimo debate ili predstavljanje stranaka što niko ne gleda, ništa nismo postigli. Ispunili smo formu, a glasači ništa od toga neće imati", ističe.

Pisani mediji se, kaže, moraju držati pravila iz Kodeksa za štampu BiH koji nalaže profesionalnost, "a kako, to zavisi od medija. Njima je u interesu da budu što zanimljiviji, ali to, nažalost, često vuče za sobom senzacionalizam.“

Udovičić je kazao da su mediji za posljednje izbore radili slično kao i prije četiri godine.

"To je možda bolja situacija nego je bila 1996. i 1998., u smislu pristranosti i profesionalizma. Ipak, tendencije su da je gotovo svaki medij vukao na svoju stranu", kazao je.

Direktor Misije USAID-a BiH David Barth u izjavi novinarima podsjetio je da su u demokraciji od ključnog značaja slobodni mediji da bi građani imali precizne informacije. To, kako je kazao, znači da mediji treba da izvještavaju bez političkih i utjecaja novca te osiguraju precizne informacije javnosti.

"U BiH je priča prilično pomiješana. Imate talentiranih novinara koji su vrsni u svom zanatu, ali su mediji često pod utjecajem političkih partija, njihovih organa ili biznismena tako da to ima značajnog utjecaja na njihovo izvještavanje. Nastavit ćemo podržavati otvorene medije, a to uključuje i socijalne medije", kaže on.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije PSBiH Momčilo Novaković okarakterizirao je medije kao sponu između politike, države i građana te konstatirao da su mediji i najutjecajniji posrednik između političara i javnosti.

"Ako se ta javnost izborima izjašnjava o uspješnosti svojih političara onda iz toga slijedi velika odgovornost medija za kreiranje javnosti i stvaranje objektivne slike u javnosti uoči samih izbora. Naravno, ta objektivnost medija je pod snažnom lupom, prije svega, političara koji nastoje da izvrše utjecaj posredstvom kadrova koji se nalaze posebno u javnim servisima da bismo imali veće šanse u odnosu na svoje političke suparnike u kampanjama", kazao je na skupu.

Izrazio je nadu da će na današnjem skupu biti jasnije definirani i pojmovi informacije od javnog značaja koje su "itekako zloupotrijebljeni u prethodnom periodu".

Konferencija je imala za cilj da zainteresirane strane vezane za odnos između politike i medija, odnosno izbora i medija (nevladine organizacije, državne institucije, razne profesionalne agencije i mediji) razmijene mišljenja o tome šta treba poboljšati za naredne izbore koji nas čekaju za manje od dvije godine, a opći za oko četiri godine.