BiH
0

Mediću sedam, Zeleniki i Buljubašiću po šest godina zatvora

SRNA
Sud BiH osudio je danas Ivana Medića na sedam godina zatvora, Ivana Zeleniku na šest, Marinu Grubišić Fejzić na pet godina zatvora, dok je Srećka Hercega oslobodio optužbe za zločine počinjene nad srpskim zarobljenicima u logoru Dretelj 1992. godine.

Prvostrepenom presudom u predmetu "Ivan Zelenika i drugi", Edibu Buljubašiću izrečena je kazna od šest godina, ali kako je on ranije osuđen u Kantonalnom sudu u Zenici na 34 godine, izrečena mu je jedinstvena kazna od 34 godine zatvora.

Sud BiH potvrdio je 13. marta 2012. godine optužnicu koja Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić tereti za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u periodu od maja do avgusta 1992. godine počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti zarobljenim u logoru Dretelj.

Zelenika je optužen u svojstvu višeg oficira u štabu HOS-a, Herceg kao komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić kao zamjenika komandanta kasarne HOS-a Dretelj, te Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić u svojstvu pripadnika HOS-a i stražara u zatvoru Dretelj.