BiH
235

Medicinskoj sestri Muniri Zildžić 30 mjeseci zatvora

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Munira Zildžić, medicinska sestra u Domu zdravlja Tuzla, danas je osuđena na 30 mjeseci zatvora u Općinskom sudu Tuzla. Prvostepenom presudom Zildžićeva je proglašena krivom za krivično djelo prevare te će oštećenim građanima morati vratiti oko 114.000 KM.

Ona je zajedno sa pomagačima obećavala razne vrste usluga u Domu zdravlja, a dobijeni novac zadržavala je za sebe. Zijad Smajić, Husein Aljkanović i Adamo Arnautović, koji su bili njeni pomagači, danas su oslobođeni krivice.

U optužnici je navedena osnovana sumnja da je Munira Zildžić u periodu od 2010. do kraja 2013. godine samostalno počinila osam prevara vezanih za davanje lažnih obećanja da će omogućiti zaposlenje, invalidsku ili prijevremnu penziju za veći broj ljudi, te da je tako sebi pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 36.000 KM.

"Zildžićevoj, Smajiću i Arnautoviću se na teret stavlja da su zajedno počinili prijevaru vezanu za lažno obećanje dato jednoj osobi o omogućavanju podizanja kredita u banci, čime su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 31.000 KM. U optužnici se Zildžić i Smajiću na teret stavlja da su zajedno počinili prijevaru vezanu za lažno obećanje dato jednoj osobi o omogućavanju podizanja kredita u banci, čime su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 15.500 KM. Također, Zildžić i Aljkanoviću se na teret stavlja da su zajedno počinili tri krivična djela prijevare vezana za lažno data obećanja o omogućavanju zaposlenja ili o polaganju ispita na fakultetu, čime su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 31.500 KM“, navodi se u optužnici.

U toku suđenja saslušan je veliki broj svjedoka koji su potvrdili kako je Munira Zildžić uzimala novac od njih iako je znala da neki od njih veoma teško žive.