BiH
160

Medicinske sestre obilježavaju svoj dan: Lijepom riječju i toplim dodirom do ozdravljenja pacijenta

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Priprema pacijenata za medicinske tretmane, davanje propisanih terapija, pomoć u obavljanju lične higijene, hranjenju i presvlačenju, ali i pružanje moralne podrške teže oboljelima, djelić je opisa posla medicinskih sestara koje i ovog 12. maja obilježavaju svoj dan.

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se svake godine u znak sjećanja na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva u svijetu. Inicirala je profesionalno obrazovanje medicinskih sestara i uvela metode njegovanja bolesnika i organizacije bolnica koje su prihvaćene u mnogim zemljama širom svijeta.

Medicinske sestre Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli i ovaj dan provele su radno, odnosno u svojoj humanoj misiji.

Jedna od njih je i glavna sestra Klinike za bolesti uha, grla i nosa Amela Suljendić. Kako kaže, sestrinstvo predstavlja jednu veoma bitnu profesiju u kojoj se na prvom mjestu nalaze humanost i etičnost.

"Sestrinstvo se nekada svodilo samo na njegu bolesnika. One su bile zadužene samo za njegu, odnosno brigu o starim i nemoćnim osobama, međutim, uz napredak medicine dolazilo se i do usavršavanja ove profesije", priča nam Suljendić.

Medicinske sestre čine gotovo polovinu od ukupnog broja svih zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pružaju 69 posto usluga.

Brojni izazovi

U današnje vrijeme izložene su brojnim izazovima koje im nameće medicinska struka.

"Mnogo medicinske tehnologije se uvodi te je shodno tome veoma teško uskladiti naše humane odnose sa pacijentima. Međutim, medicinske sestre se zaista trude da rade svoj posao stručno i onako kako najbolje znaju, jer ne postoji medicinski aparat koji bi mogao da zamjeni nježnu riječ i topli dodir medicinske sestre. To svaki pacijent osjeti, a svojim pristupom sestra pacijentu izmami osmijeh na licu, ali ga i podigne iz kreveta", kaže Suljendić.

Glavna sestra Klinike za očne bolesti Naza Mujkić već decenijama skoro pa svakodnevno svjedoči emotivnim trenucima u kojima pacijenti nakon dugog niza godina po prvi put imaju priliku jasno ugledati lik njima dragih osoba.

"Medicinske sestre često moraju biti i rame za plakanje pacijentu. Također, i svakom uposleniku moraju izaći u susret kako bi napravili ono najbolje i za organizacionu jedinicu. Kada je riječ o glavnim sestrama, mi nastojimo da našim radom, prije svega, bude zadovoljan pacijent, ali i ostali članovi tima. Vjerujte da je to prilično velika obaveza i kada dođem kući vrlo često nastavljam živjeti s ovim poslom. Međutim, meni to ništa nije teško, jer za mene sve ovo ipak predstavlja jedno veliko zadovoljstvo", nastavlja Mujkić kojoj UKC u Tuzli skupa sa pacijentima predstavlja drugi dom i porodicu.

Sve značajnija uloga

Uloga medicinskih sestara sve je značajnija, a gotovo pa da je i izjednačena sa ulogom ljekara. Danas su one visokoobrazovane, a njihov posao jedan je od najodgovornijih.

"Danas imamo medicinske sestre koje magistriraju i doktoriraju, znači daju jednu jako dobru notu ovoj profesiji. Samim tim i njihova odgovornost je veća, jer one osim samog procesa zdravstvene njege moraju da rade složene dijagnostičko-terapijske procedure. Također, osim svih svojih stručnih i organizacijskih sposobnosti moraju dobro znati i educirati bolesnike, a kako bi sutra imali što manje problema", kaže magistrica sestrinstva i glavna sestra Klinike za dječije bolesti Rasema Šiljegović.

Najveći dio radnog vijeka provela je u brizi o najmlađim pacijentima, a kako ističe, to je nešto najplemenitije što čovjek može da radi.

"Djeca su bespomoćna bića i ako mi nemamo sluha i suosjećanja za njih onda oni ne mogu dobiti adekvatnu zaštitu. Mi želimo da djeca sa kojom radimo što manje posjećuju bolnice, a da što više vremena provedu kod kuće sa svojom porodicom. Na taj način imamo veće zadovoljstvo, ali i bolje rezultate", naglašava Šiljegović.

Nermina Grabić, inače glavna sestra Klinike za ginekologiju i akušerstvo, dosad je bezbroj puta bila na mjestu najveće životne sreće. Na njenim rukama brojni mališani prvi put su zaplakali te udahnuli život punim plućima.

"To je najsretniji dio mog poziva. Naravno, pored ogromne radosti i sreće, kroz godine rada, zabilježeno je i tužnih trenutaka. Mi smo uvijek te koje su prve pored porodilje. U najtežim trenucima dajemo joj podršku i toplu riječ, a na kraju, kada sve prođe, tu smo da joj pružimo edukaciju, kako za nju, tako i za njeno novorođenče", pojašnjava Grabić.

U cjelokupnom tretmanu pacijenta medicinska sestra zauzima značajnu ulogu jer provodi 24 sata uz bolesnika.

U procesu njegovanja, sprovođenju dijagnostičko-terapijskih postupaka, edukaciji i svim nivoima pružanja zdravstvenih usluga ona je ravnopravna članica tima te doprinosi cjelokupnom sistemu zdravstvene zaštite.

Naše sagovornice na kraju poručuju da sve medicinske sestre, ukoliko zaista s ljubavlju i odgovornoščću rade svoj posao, mogu uveliko doprinijeti ozdravljenju bolesnika.