Dan sestrinstva
0

Medicinska sestra važan dio tima, ali njen rad nije dovoljno vrednovan

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Prigodnim programom i stručnim predavanjem u četvrtak je obilježen Dan sestrinstva, a dodijeljeni su i prigodni pokloni za 42 medicinske sestre i tehničara koji odlaze u penziju.

Današnji skup iskorišten je za isticanje značaja posla koji obavljaju medicinske sestre i tehničari kao važan i ravnopravan dio tima u brizi za pacijente, ali i činjenice da on uglavnom nije dovoljno vrednovan.

Posebno je naglašena potreba osiguravanja kvalitetne kontinuirane edukacije za medicinske sestre i tehničare da bi ti djelatnici bili tretirani na način kako se to radi u zemljama Evrope i razvijenom svijetu. Ukazano je na potrebu usklađivanja procesa edukacije tog kadra s potrebama tržišta rada.

Resorni federalni ministar Rusmir Mesihović čestitao je medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan i istaknuo njihovu posvećenost u obavljanju posla koja, nažalost, često nije dovoljno istaknuta.

Naglasio je da su medicinske sestre i tehničari temelj zdravstvenog sistema te kazao da će učiniti što je u njegovoj moći da bi rad djelatnika u toj oblasti bio bolje vrednovan.

Današnji skup upriličen je u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulan Nakaš", koja ove godine obilježava 145 godina postojanja. Prema trenutnim podacima u Kantonu Sarajevu ima 4.000 medicinskih sestara. Predstavnici te struke ističu da su potrebe za tim kadrom mnogo veće, ali da se nadljudskim naporima trude da to pacijenti ne osjete.

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se 12. maja u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel, koja je otvorila prvu službu za medicinske sestre i zalagale se za napredak struke medicinskih sestara.