Srednjebosanski kanton
0

Medicinari zaprijetili blokadom saobraćajnica

SRNA
Štrajkački odbor Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika Srednjobosanskog kantona odlučio je danas na sastanku u Kantonalnoj bolnici Travnik da generalni štrajk bude nastavljen do ispunjenja zahtjeva, ali i pooštren.

Osnovni zahtjev zdravstvenih radnika je striktno poštivanje granskog kolektivnog ugovora, te isplata regresa koji su dobili svi budžetski korisnici, osim zdravstvenih radnika.

Štrajkački odbor je donio zaključak da se formiraju trijažni centri i da rade samo hitne službe, a ukoliko se do 15. decembra ne oglasi premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Salko Selman, ministarka zdravlja Vlatka Komšić i direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Dragan Solomun, zdravstveni radnici su zaprijetili izlaskom pred zgradu Vlade FBiH i blokadom saobraćajnica.

Na sastanku je donijeta odluku o radikalizaciji štrajka masovnim protestima pred zgradom Vlade FBiH sa mogućnošću blokiranja saobraćajnica. Istaknuto je da nijedan građanin sa područja ovog kantona neće ostati uskraćen za zdravstvenu zaštitu, ukoliko mu je ugrožen život. 

Predstavnici svih zdravstvenih ustanova Srednjobosanskog kantona, izuzev Bugojna, donijeli su odluku da štrajk bude nastavljen do ispunjenja njihovih zahtjeva. 

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Srednjobosanskog kantona dr Muris Trako konstatovao je da nakon 19 dana provedenih u štrajku pregovora nije bilo.

"Do formiranja pregovaračkih timova nije došlo jer se Vlada Srednjobosasnkog kantona i resorno ministarstvo oglušilo na naše pozive. Tek sad štrajk dobija pravu oštrinu", rekao je Trako.
On je dodao da će za vrijeme štrajka biti podignuti trijažni centri i da će raditi samo hitne službe. 

"Ukoliko se Vlada kantona, odnosno premijer Salko Selman koji je u takvom mandatu kakvom jeste, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Dragan Solomun i ministarka zdravlja Vlatka Komšić ne odazovu sastanu sa nama, da nam daju obašnjenje za sve probleme, nažalost slijede protesti i izlazak pred zgradu Vlade", rekao je Trako.

Današnjem sastanku Štrajkačkog odbora prisustvovala su dva predstavnika Ministarstva zdravlja koji su donijeli dopis od ministarke da nije u mogućnosti prisustvovati sastanku. 

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika FBiH Abud Sarić koji opravdava štrajk zdravstvenih radnika i kaže da zdravstveni radnici imaju apsolutnu podršku i saglasnot 10 kantona federacije.

"Štrajk zdravstvenih radnika na ovom kantonu je opravdan. Njima se smanjuju plate uprkos odredbama kolektivnog ugovora, uprkos propisanim pravilnicima koji su potpisali poslodavci sa radnicima. Smanjenje plata je nedopustivo, pogotovo ako se to uradi na način na koji je urađeno u ovom kantonu. Vlada Srednjobosanskog kantona nikakve mjere nije preduzela za ove probleme, a znali su za njih prije 7 do 8 mjeseci", rekao je Sarić.

On je dodao da "građani treba da znaju da je za ovakvo stanje u zdravstvu isključivi krivac Vlada Srednjobosanskog kantona i kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja".