BiH
0

Medicinari u RS-u bez uplaćenih doprinosa, sindikati razjedinjeni

FENA
Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske (RS) pozvao je na hitan socijalni dijalog da bi se pregovorima riješili teški i nagomilani problemi u zdravstvu RS-a, uključujući i rješavanje pitanja uplata neisplaćenih doprinosa.

Milionski dugovi zbog neuplaćenih doprinosa uzrokuju apsurdnu situaciju da medicinari RS-a ne mogu ovjeriti knjižice da bi se liječili, odnosno ostvarili pravo na penziju.

U ovom sindikatu i danas ponavljaju da su protiv odgađanja tog problema na jedan duži period za šta se, kako navode, zalaže Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a.

"Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS-a otvoreno izražava svoje neslaganje s ovim potpuno neprihvatljivim i nezakonitim prijedlogom i javno se protivi donošenju takvih odluka", stoji u saopćenju.

Granuliću skreću pažnju da je "svojom neumjesnom i omalovažavajućom izjavom", o strukovnim sindikatima zdravstvenih radnika koji su, kako on kaže, “kućni sindikati”, potpuno neosnovano i vrlo grubo uvrijedio sve dostojanstvene, vrijedne i poštene doktore medicine, kao i medicinske sestre tehničare, članove Strukovnog sindikata doktora medicine i Strukovnog sindikata medicinskih sestara tehničara RS-a, zbog čega od njega izričito zahtijevamo da se ubuduće uzdrži od ovakvih i sličnih diskriminirajućih i uvredljivih javnih izjava.

"Smatramo da je očito da se sindikalna aktivnost Granulića prije svega zasniva na davno stečenim monopolima bivših državnih sindikata, a oholost u javnim nastupima, kao i njegovo nerazumijevanje općih pravila sindikalnog organizovanja, jasno govori da je vrijeme takvih i sličnih sindikata odavno prošlo", navode iz ovog sindikata.