BiH
0

Mediacentar Sarajevo objavio oglas za autore dosjea

FENA
Mediacentar Sarajevo objavio je oglas za autore dosjea.

Kriteriji za izbor autora su iskustvo u akademskom pisanju i istraživanju (minimalno završen dodiplomski studij, poželjno objavljeni stručni radovi) te relevantno iskustvo u oblastima "Tranzicijska pravda i pomirenje u BiH i regiji", "Proces privatizacije u BiH", "Funkcionalnost sistema zdravstvene zaštite u BiH" i "Korupcija u obrazovanju u BiH".

Kvalificiranost za kreiranje dosjea kandidati dokazuju time što uz prijavu šalju biografiiju (CV) s istaknutim iskustvom u jednoj od navedenih oblasti, uzorak teksta čiji je autor (po mogućnosti vezanog za jednu od navedenih tema) te inicijalnu bibliografiju/izvore za temu za koju se prijavljuju (početni spisak knjiga, izvještaja, relevantnih linkova i drugih izvora o datoj temi).

Svaki od dosjea bi trebao ponuditi pregled konteksta, teorijskih koncepata, zakonskog okvira i ključnih informacija vezanih za temu i osvrt na ključne slučajeve (uz adekvatno navođenje referenci), identifikaciju ključnih aktera i pozicija ključnih aktera o datoj temi te relevantne linkove za pomoć pri daljem istraživanju teme (uključujući linkove na relevantne institucije, izvještaje, analize, pravne tekstove, kao i novinske članke).

Nakon izbora autora, detalji vezani za fokus, koncept, formu, sadržaj i honorar će biti usaglašeni s urednicom dosjea.

Konkurs je otvoren do 17. juna, saopćeno je iz Mediacentra.

Razvoj dosjea, kao nove vrste sadržaja "Infobiroa", omogućio je USAID u sklopu SIM projekta koji implementira Internews BiH, u kooperaciji s Mediacentrom Sarajevo.

Dva dosjea koja su do sada kreirana "Rod i izgradnja mira" i "Reforma visokog obrazovanja u BiH", dostupna su javnosti na web-stranici "Infobiroa".