BiH
0

Meddžida Kreso pozvana na odgovornost

SRNA
Meddžida Kreso
Meddžida Kreso
Obraćanje predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso stranim kancelarijama u Sarajevu "nije bilo opravdano", zaključilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće i pozvalo čelnike Suda i Tužilaštva BiH na bolju saradnju.

"Nadzorno tijelo preporučuje Sudu i Tužilaštvu, odnosno predsjedniku Suda BiH i v.d glavnog tužioca Tužilaštva BiH da intenziviraju međusobnu komunikaciju radi prevazilaženja međusobnih problema u saradnji procesuiranja predmeta ratnih zločina", navodi se u zaključcima koji su objavljeni na internet stranici VSTV.

Kreso je 31.oktobra lobirala protiv potpisivanja protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije u pismu koje je poslala OHR-u, specijalnom predstavniku EU, OEBS-u i ambasadi SAD u Sarajevu. 

Po ovom pitanju VSTS se izjašnjavao na osnovu pisma koje je uputila v.d. glavnog tužioca Jadranke Lokmić Misirače. 

Iz VSTV poručuju da "nisu prihvatljive" ni primjedbe  Suda BiH na zaključke ovog nadzornog tijela  koji se odnose na stavove o protokolu i zahtijevaju "provođenje na efikasan i transparentan način svih svojih dosadašnjih zaključaka".

"Iz sadržaja pisma Suda BiH proizilazi da se između pravosuđa BiH i entitetskog pravosuđa ne vrši prenos predmeta na efikasan, ekspeditivan i transparentan način niti se na Sudu BiH procesuiraju najsloženiji predmeti", upozorava se u zaključcima VSTV. 

Zaključci su upućeni svim međunarodnim organizacijama kojima je upućeno i pismo Suda BiH.