BiH
19

Meddžida Kreso o hapšenju Azre Miletić: Ovo je dokaz građanima da nema privilegovanih

Piše: E. F.
Meddžida Kreso (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Meddžida Kreso (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon sinoćnjeg hapšenja Azre Miletić, sutkinje Suda BiH, Meddžida Kreso, predsjednica ove pravosudne institucije, na konferenciji za medije danas je kazala kako obraćanjem javnosti želi zaštititi integritet ove institucije i svih sudija koji rade u njoj, naročito sada kada će rad ove institucije biti pod posebnom lupom javnosti.

"Ne želim da ulazim u detalje ovog predmeta, ali želim da iskažem našu opredjeljenost za borbu protiv korupcije, ali i očuvanje integriteta, stručnog statusa i hrabrosti naših sudija", istakla je Kreso.

Naime, kako je pojasnila, ovaj sud i njegov sudija su omogućili provođenje ove istrage koju je iniciralo tužilaštvo, a kojom se sutkinja Azra Miletić sumnjiči da je primila mito od optuženika Rame Brkića i Senada Šabića.

"Spremni smo na saradnju kako bi se svaka pa i ona najmanja sumnja protiv sudija ispitala, jer su čast i stručni integritet iznad svake kolegijalnosti. Ovaj naš potez je dokaz naše snage i njime našim građanima pokazujemo da nema privilegovanih", kazala je Kreso.

Prema njenim riječima, upravo ovaj događaj je prilika da se otvori široka rasprava o korupciji u pravosuđu.

"Naši principi rada moraju biti pooštreni i pozivam Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH da se opredijeli u tom pravcu, kako u izmjeni pravilnika i kodeksa te zakonske regulative, tako i u smislu ocjenjivanja rada pravosudnih funkcija", istakla je Kreso.

Prema njenim riječima, provjere nad nosiocima pravosudnih funkcija moraju se odnositi i na njihove moralne i etičke kvalitete.

Na pitanje kako Sud BiH namjerava povratiti poljuljano povjerenje građana u rad pravosuđa Kreso je kazala kako se povjerenje može vratiti samo donošenjem odluka baziranih na zakonima.