Predstavljen rad Suda BiH
0

FOTO / Meddžida Kreso: 2010. godina jako dobrih rezultata

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Na godišnjoj konferenciji predstavljanja rada Državnog suda, predsjednica ove institucije Meddžida Kreso kazala je kako kašnjenja u provedbi Strategije za procesuiranje ratnih zločina "dovode u pitanje mogućnosti ispunjenja rokova".
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Kreso je 2010. godinu ocijenila kao "godinu jako dobrih rezultata", ali je dodala kako će Sud imati problem pri sprovedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, s obzirom da dvije godine od usvajanja nije došlo do stvaranja preduslova za ispunjenje njenih rokova.

"U budućem periodu planiran je ubrzan rad na provedbi Državne strategije za predmete ratnih zločina, gdje se suočavamo sa velikim zaostacima. Dvije godine nakon usvajanja još uvijek nemamo centralnu bazu podataka svih predmeta, ili makar nama nije dostavljena na uvid. Samim tim ne možemo izvršiti ocjenu svih predmeta i odrediti koje ćemo procesuirati ovdje, a koje slati dalje. Ovakva kašnjenja dovode u pitanje sve rokove", dodala je Kreso, prenosi BIRN - Justice Report.

Vijeće ministara BiH u decembru 2008. godine usvojilo je Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja predviđa da se pred Sudom BiH sude najosjetljiviji predmeti, dok će ostali biti proslijeđeni entitetskom pravosuđu. Rokovi za rješavanje svih predmeta ratnih zločina, prema navodima Strategije, su sedam odnosno 15 godina.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Na godišnjoj konferenciji za novinare gdje su predstavljeni rezultati rada Suda BiH za 2010. godinu, predsjednica Kreso je istakla da je u protekloj godini doneseno 14 prvostepenih, a 10 drugostepenih presuda u predmetima ratnih zločina, te da su trenutno u radu još 44 predmeta.

"Sud BiH je u proteklom periodu postao jedna od najcijenjenijih institucija u regionu u smislu procesuiranja ratnih zločina, koja je poznata širom svijeta. Želim istaći da je u šest godina rada Sud BiH osudio 79 osoba na 951 godinu zatvora, dok je Haški tribunal u 17 godina rada osudio 84 osobe na 924 godine zatvora. To pokazuje koliko smo radili", dodala je Kreso.

Predsjednica Državnog suda dodala je da će u narednom periodu, osim rada na predmetima, nastojati osigurati veće prostorne kapacitete za Sud i Tužilaštvo BiH, te pokrenuti analizu statusa sudske policije.

"Kao što je poznato, sudska policija nije pod ingerencijom Suda BiH, već Ministarstva pravde, što dovodi i do problema i utiče na kvalitet usluga. To je problem koji ćemo pokušati da riješimo", kazala je ona.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kreso se osvrnula i na boravak Berke Zečevića u pritvorskoj jedinici Suda BiH, te kazala da je on tretiran "ljudski i dostojanstveno".

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Ja sam posjetila gospodina Zečevića i mogu reći da nije došlo do kršenja njegovih prava. Želim ovo da istaknem zbog izjava njegovog branioca, koji je javnosti dao senzacionalne izjave i tvrdio da je Sud BiH izgubio povjerenje javnosti zbog odluke da odredi pritvor Zečeviću. To je samo primjer kako advokati prave teatar i samoreklamu", dodala je Kreso.

Zečević, vještak balističke struke, uhapšen je 11. februara po nalogu Haškog tribunala, koji je protiv njega podigao optužnicu jer je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predjsedniku Republike Srpske. Zečević je izručen Haškom tribunalu, gdje bi se 18. feburara trebao pojaviti pred Sudskim vijećem.

Meddžida Kreso je 26. januara 2011. godine ponovo imenovana za predsjednicu Suda BiH, a prvi put je na ovu poziciju izabrana u oktobru 2004. godine.