BiH
0

McGuffie: Pravi posao na vlastima u BiH

FENA
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Datum dolaska novog specijalnog predstavnika i šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka, kojeg je u ponedjeljak imenovalo Vijeće vanjskih poslova EU, bit će naknadno objavljen - kazao je Feni portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie.

Na pitanje kojim će zadacima Wigemark prvo posvetiti pažnju nakon dolaska u BiH, McGuffie je odgovorio da će se specijalni predstavnik EU u BiH "pravovremeno oglasiti povodom njegovih prioriteta" te da je pravi posao na vlastima u BiH.

"Vlasti u BiH trebaju ispuniti očekivanja građana, naročito nakon izbora. EU je u više navrata naglasila da će se u narednih četiri do pet godina BiH suočiti s veoma ozbiljnim izazovima", kazao je McGuffie.

Podsjeća da je po nekim pokazateljima BiH država s najvećom stopom nezaposlenosti mladih u Evropi budući da 59 posto aktivnog stanovništva od 15. do 24. godine nema zaposlenje i da je BiH na drugom mjestu u Evropi po broju nezaposlenih osoba (ukupno 28 posto radne snage nema posao).

McGuffie također podsjeća da je BiH najniže rangirana evropska država prema indikatorima Svjetske banke za lakoću poslovanja i jedna je od najniže rangiranih prema podacima Indeksa percepcije korupcije.

"Vjerujemo da reforme potrebne za pristupanje EU mogu pomoći pri rješavanju ovih problema na širem planu. EU je uspostavila svoju politiku - obnovljeni pristup prema BiH u zaključcima Vijeća vanjskih poslova EU", rekao je McGuffie.

Kako kaže, u zaključcima Vijeća je naglašeno da bi EU željela vidjeti neopozivu pismenu obavezu usaglašenu u Predsjedništvu BiH, koju bi potpisali lideri stranaka i koju bi odobrio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, u cilju preduzimanja neophodnih reformi u okviru pristupanja EU.

Stav Delegacije EU u BiH je, podsjeća McGuffie, da taj tekst treba da sadrži obavezu da se napravi početni plan za reforme, uključujući Sporazum za rast, vladavinu prava, dobro upravljanje i druga pitanja koja se odnose na funkcionalnost, kao što je mehanizam koordinacije.

Ovaj plan reformi, kaže, treba razviti i provesti s civilnim društvom, a u kasnijoj fazi, ističe McGuffie, bit će potrebna i posvećenost napredovanju u reformama za poboljšanje funkcionalnosti i efikasnosti na različitim upravnim nivoima.

Da bi ovo uspjelo, zaključuje McGuffie, cjelokupno institucionalno i političko vodstvo BiH na svim nivoima treba da zajednički radi na evropskoj budućnosti ove države za dobrobit svih njenih stanovnika.

Poručio je da EU od vlasti u BiH očekuje da će se oni obavezati na predanost i da će oživjeti proces pristupanja EU, te se posebno pozabaviti pitanjem osjetljivog društveno-ekonomskog stanja tako što će započeti provođenje Sporazuma za rast i zapošljavanje.