BiH
22

McGuffie: Morali smo povući novac jer bh. vlast se nije mogla dogovoriti

FENA
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sumirajući trenutnu situaciju nakon nedavnog sastanka Odbora za praćenje IPA, glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie je izjavio da je, kao što je već ranije najavljeno, Evropska komisija morala da otkaže dva ranije suspendovana projekta u oblasti poljoprivrede, u vrijednosti od pet miliona eura, zbog neuspjeha vlasti u BiH da se dogovore o domaćim strukturama za davanje finansijske pomoći EU za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD).

"Nepostojanje sporazuma o provođenju ovih dvaju poljoprivrednih projekata ne znači samo gubitak više od pet miliona eura za ove otkazane projekte. To, također, onemogućava blagovremeno uspostavljanje struktura za usmjeravanje značajnih budućih fondova EU za razvoj ruralnih područja u BiH", navodi se u njegovoj izjavi, koja je objavljena na web stranici Delegacije EU.

McGuffie ukazuje da otkazivanje tih projekata naglašava hitnost uspostavljanja funkcionalnog mehanizma koordinacije da bi se osiguralo da zemlja i njeno stanovništvo budu u mogućnosti da ubuduće dobiju pretpristupna sredstva EU.

"Nadalje, Odbor za praćenje IPA-e je dao Bosni i Hercegovini vremena do 1. oktobra 2013. da postigne sporazum o još pet projekata (ukupna vrijednost devet miliona eura). To uključuje dva projekta za podršku malim i srednjim preduzećima i turizmu (4,5 miliona eura), koji su suspendovani 26. jula, dva planirana projekta za jačanje socijalne uključivosti (tri miliona eura) i jedan trenutni projekt za jačanje Nacionalnog procesa planiranja u BiH (1,5 miliona eura)", naveo je McGuffie.