BiH
0

McGuffie: Funkcionalan javni RTV sistem je prioritet

SRNA
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Funkcionalan javni RTV sistem prioritet je u BiH, saopštio je portparol Delegacije EU u BiH Andy McGuffie.

Povodom informacije o aktivnostima koje se preduzimaju u vezi sa osnivanjem korporacije javnog RTV sistema BiH, koju je danas usvojila Vlada Republike Srpske, McGuffie je naveo da su nezavisne i profesionalne medijske institucije jedan od najvažnijih aspekata uspješnog, modernog demokratskog društva.

"U tom kontekstu, naglašavamo da je završetak reforme javnog RTV sistema, odnosno osnivanje korporacije javnog RTV sistema, neophodno za digitalizaciju, kao i za jačanje postojećeg sistema, što je prioritet", naveo je McGuffie.

On je podsjetio da je ova činjenica u više navrata naglašena u godišnjim izvještajima Evropske komisije o napretku BiH.

Delegacija EU poziva sve aktere u BiH da usresrede resurse na jačanje nezavisnosti i profesionalizma postojećih kanala u sistemu javnih emitera, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"To, takođe, zahtijeva uspostavljanje korporativne strukture za sistem javnih emitera u BiH i usklađivanje zakona na entitetskom nivou sa zakonom o sistemu javnih emitera BiH", navodi McGuffie.

On ističe da pitanje digitalizacije mora hitno biti riješeno, jer u suprotnom postoji mogućnost da građani BiH neće moći da gledaju određene programe, kao što su Evrovizija, UEFA-ina Liga šampiona, "Euronews razmjenu".

"Završetak reforme sistema javnih emitera treba da rezultira razvojem funkcionalnog, uređivački samostalnog, ekonomičnog i efikasnog sistema javnog emitovanja u najboljem interesu javnosti u BiH i u skladu sa standardima EU u oblasti javnog emitovanja", smatra McGuffie.

Vlada Republike Srpske zaključila je na današnjoj sjednici da je neprihvatljiva incijativa za formiranje korporacije javnih servisa BiH, jer nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi za to.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS zaduženo je da obavijesti Ministarstvo komunikacija i transporta BiH o ovom zaključku, te da ukaže na potrebu izmjene Zakona o javnom RTV sistemu BiH, zbog njegovog usklađivanja sa Ustavom u dijelu koji se odnosi na osnivanje korporacije, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.