BiH
0

McGuffie: Cilj nam je da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU što je prije moguće

FENA
Andy McGuffie (Foto: Klix.ba)
Andy McGuffie (Foto: Klix.ba)
Portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie kazao je da sada, pošto je reformska agenda usvojena, vlasti BiH trebaju početi s implementacijom njenih stavki i s metodičnim radom na agendi, jer, kako su već istakli iz Vijeća za vanjske poslove EU, tek nakon vidljive implementacije reformske agende, bit će spremni da prime aplikaciju BiH za članstvo u EU.

McGuffie ističe da je u tom pogledu već napravljen veliki korak, a to je usvajanje novog Zakona o radu u Federaciji BiH (FBiH).

Dodao je da koraci koji slijede su usvajanje Zakona o radu i u Republici Srpskoj, zatim provođenje reformi u oblasti reformske agende koja se odnosi na vladavinu prava.

Ti koraci, potcrtao je, moraju se poduzeti da bi mogli biti predstavljeni Vijeću za vanjske poslove EU kao dokaz da je rađeno na implementaciji reformske agende.

"Sada nam je cilj da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU što je prije moguće jer moramo imati na umu da ostale zemlje u regiji napreduju. Albanija ima status zemlje kandidata, Srbija i Crna Gora su započele pregovore o članstvu, tako da želimo da BiH ne zaostaje za njima", rekao je McGuffie.

Na pitanje kada se može očekivati objavljivanje Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, kazao je da se Izvještaj tradicionalno objavljuje svake godine u oktobru, tako da i ove godine očekuje da će biti objavljen otprilike u isto vrijeme.

Kako je rekao, to će, kao i uvijek, biti pregled svega što se desilo tokom prethodne godine, a mišljenja je da u Izvještaju neće biti nikakvih iznenađenja, jer nam je svima poznato "šta je urađeno, a šta nije".

Dodao je da će Izvještaj također pružiti više detalja o strategiji proširenja EU, koja se objavljuje uporedo s Izvještajem, a koja će dati neke indikacije o mogućnostima napretka, preporuke EU, planove i savjete za narednu godinu.