Ozbiljna zabrinutost
0

McGuffie: BiH nema više vremena za gubljenje

FENA
Andy McGuffie
Andy McGuffie
Delegacija Evropske unije u BiH pozdravlja jučerašnje usvajanje amandmana na Ustav Kantona Sarajevo, ali istovremeno izražava zabrinutost zbog odgađanja implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

"Pozdravljamo sve napore na usklađivanju izbornog sistema i institucija Bosne i Hercegovine s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Jučerašnja odluka Skupštine Kantona Sarajevo također pokazuje da je moguće postići konsenzus kad postoji politička volja", izjavio je danas Feni glasnogovornik Delegacije EU Andy McGuffie.

Istaknuo je, međutim, duboku zabrinutost u Delegaciji EU zbog daljnjeg neusaglašavanja Ustava Bosne i Hercegovine s presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

"Nema više vremena za gubljenje. I dok specijalni predstavnik EU/šef Delegacije EU u BiH intenzivira napore da bi strane postigle dogovor, na domaćim političkim liderima je da urade svoj dio posla", kazao je McGuffie.

Kao što je evropski komesar za proširenje Štefan Fuele najavio, kazao je McGuffie, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen će poduzeti intenzivne napore da pomogne stranama da postignu dogovor o ustavnim amandmanima kojima će uskladiti Ustav BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Zbog nedostatka napretka od vlasti BiH u drugoj polovini 2012. godine, postoji ozbiljna zabrinutost da će - ukoliko sada ne riješi ovu obavezu – BiH zaostati u evropskim integracijama za drugim zemalja u regionu.

"Proces će uključiti sve političke partije zastupljene u parlamentu. Također će uključiti civilno društvo te uzeti u obzir njihove dosadašnje diskusije u vezi s ovim pitanjem. Specijalni predstavnik EU u BiH će ove sedmice završiti inicijalne konsultacije s liderima", navodi McGuffie.

Stranke su pozvane da imenuju predstavnike u ovom procesu. Predviđeno je da sljedeće sedmice budu održani prvi bilateralni susreti s predstavnicima stranaka, kazao je glasnogovornik Delegacije EU, dodajući da su lideri koji su učestvovali na posljednjem Dijalogu na visokom nivou sami odredili kraj marta kao realan rok za dogovor.