BiH
0

McElhaney: Za članstvo u NATO-u treba ispuniti obaveze prema Haagu

FENA
Michael McElhaney
Michael McElhaney
Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney izjavio je danas u Mahovljanima kod Banje Luke da BiH mora ispuniti mnogo obaveza prije prijema u punopravno članstvo NATO-a, a te obaveze uključuju završetak saradnje s Haškim tribunal za koju je ubijeđen da će biti urađena.

"Mislim da će to biti urađeno. Ako vjerujem zvaničnicima i drugima u ovoj zemlji, onda vjerujem da će to biti urađeno", kazao je ambasador McElhaney u izjavi novinarima.

Naglasio je da isto tako kao što je postignut dogovor o reformi obrane vjeruje da se sve radi na izgradnji jakih institucija BiH.

Američki ambasador je nakon prisustva zajedničkoj pokaznoj vježbi pripadnika Oružanih snaga BiH i američkih pripadnika vojske na Aerodromu ''Mahovljani'' kod Banje Luke kazao da to pokazuje da je BiH jak i čvrst partner svojim evropskim partnerima.

Ista vježba, dodao je, bit će održana i u Mostaru, a 2009. i zajednička vojna vježba "Zajednički poduhvat" vojnika NATO-a i Partnerstva za mir na poligonu "Manjača" kod Banje Luke, a u organizaciji SAD-a.

Naglasio je da je time BiH prva članica "Partnerstva za mir", koja je odabrana da bude domaćin ovako važne vježbe te da to pokazuje koliko se cijeni BiH.

Iskazao je zahvalnost zbog prisustva bh. jednice u Iraku te dodao da oni pomažu snagama koje se bore protiv međunarodnog terorizma da budu zaštićene od neeksplodiranih ubojitih sredstava.

"To je omogućilo da BiH postane važan učesnik u operacijama podrške svjetskom miru", kazao je McElhaney i dodao da je ta jedinica doprinijela putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

Za ovu vojnu jedinicu danas je uručio i medalju za izuzetna dostignuća, a potpisan je i sporazum između SAD-a i Oružanih snaga BiH kojim američka vlada daje grant od oko 400.000 dolara za uništavanje oko 2.006 tona nestabilne municije u BiH.

Ambasador McElhaney je pohvalio reformu odbrane u BiH, naglasio da puno toga treba uraditi te da su lideri BiH shvatili da bez koherentne i u potpunosti funkcionalne države, BiH, potencijalni saveznik neće nikada preći u članstvo NATO-a.

"Niko ne želi slabu kariku u lancu, zemlju koja ne može preuzeti odgovornosti ili donositi odluke kako bi NATO imao snagu koja je potrebna za efikasno funkcioniranje. Zbog toga će EU i NATO pažljivo pratiti BiH, ne samo velike korake u stvaranju jedinstvene vojske već i njenu vladu i njene sposobnosti da zadovolji demokratske standarde čime postaje kandidat za punopravno članstvo", kazao je McElhaney.