BiH
0

McElhaney: Status Kosova ne dovodi u pitanje suverenitet BiH

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Douglas McElhaney i premijer Republike Srpske Milorad Dodik složili su se danas tokom razgovora u Banjoj Luci da je za pitanje Kosova potrebno pronaći rješenje koje je dobro za sve i da status Kosova ne dovodi u pitanje suverentitet BiH.

Ambasador McElhaney prenio je Dodiku da je status Kosova, pitanje koje traži da se što prije riješi, a da u potpunosti podržava rad Mahtija Ahtisarija i poziciju koju on zastupa.

"U ovom pitanju uopšte se ne dovodi u pitanje suverenitet BiH i mislim da se svi s time slažu", kazao je američki ambasador i naveo da je potrebno učinit sve što je zaista moguće uraditi da stranama koje na tome rade se omogući da dođu do rješenja.

"Mislim da to predstavlja kraj priče i što se tiče nas i što se tiče Dodika", naveo je McElhaney na pres-konferenciji.

Govoreći o odluci Vlade RS-a da uskrati izjave za BHT 1, ambasador McElhaney je ukazao na potrebu slobode medija i da svi imamo situacije da se uvijek ne slažemo s onim što pišu mediji, ali da postoje strukture i instrumenti unutar BiH na kojima je da procijene da li su novinari prešli tu liniju ili ne.

Kada je u pitanju Kosovo, predsjednik Vlade RS-a Dodik je kazao da je apsolutno jasno da RS ima svoje obaveze koje mora da ispuni , a da će se o Kosovu odlučivati na nekom drugom mjestu.

"Rješenje za Kosovo ima svoj put i ono mora da se poštuje", kazao je entitetski premijer.

Govoreći o slobodi medija u BiH, odnosno odluci Vlade da uskrati izjave za BHT 1, Dodik je kazao da je to bio njihov odnos prema uređivačkoj politici za koju misle da nije isdiferencirana, profesionalna i korektna i da su u tom pogledu imali takav stav koji je izložen.

Potvrdio je da će naredne sedmice razgovarati s novim rukovodstvom BHT 1 i razriješiti ovaj odnos.

Dodik je kazao da je na sastanku postignuta saglasnost da BiH treba snažno da se kreće ka reforma na njenom putu ka evropskim integracijama, a ambasador SAD-a u BiH je ponovio da je reforma policije u BiH uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Američki ambasador je kazao da je bilo riječi i o posjetama nekih američkih vojnih aviona Banjoj Luci, jer žele da građani BiH shvate koliko je važna odluka o prijemu naše zemlje u "Partnerstvo za mir".