BiH
0

McElhaney: Postoji osnov da se ide dalje u reformi policije

FENA
Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney izjavio je danas u Banjoj Luci da smatra da nakon razgovora o reformi policije održanih prošle sedmice postoji osnova u skladu s kojom se može ići dalje.

"Pretpostavljam da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić imati neke prijedloge koje će predložiti kako bi pokušali sve to dovesti do uspješnog kraja", kazao je ambasador McElhaney nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom.

McElhaney je potvrdio da to pitanje još nije završeno, te da policijska reforma mora odgovarati principima koje je postavila Evropska unija (EU), a s kojim je saglasna i njegova zemlja.

"Mislim da još nismo došli do trenutka da su sve strane koje pregovaraju u ovom sporazumu u potpunosti ispoštovale sve postavljenje principe", kazao je američki ambasador komentirajući kako strane u pregovorima gledaju na ispunjavanje tri principa EU.

Premijer RS-a Milorad Dodik upoznao je američkog ambasadora o stavovima RS-a u vezi s pitanjem reforme policije, te, kako je naveo, pokušao da da argumentaciju i objašnjenje da RS želi da se ta reforma desi, te da u najširem mogućem okviru tri principa EU, dođe do modela koji bi zadovoljio i interese same RS i kako bi njena policija na kraju te reforme bila dio policijske strukture BiH.

"Prošlo smo kroz razne modele i mogućnosti svjesni potrebe i činjenice da je reforma policije najvažniji uvjet za nastavak procesa stabilizacije i pridruživanja BiH s EU", kazao je Dodik.

Potvrdivši da će sutra u Sarajevu prisustvovati nastavku razgovora, entitetski premijer je naglasio da želi da da doprinos da dođe do rješenja od političkih faktora u BiH.

On je ponovio stav RS-a da je prihvatljivo da policija tog entiteta, kao organizacioni dio koji pokriva cijelu RS, bude dio strukture BiH, te da se prihvata jedan zakon na nivou BiH, strukturu budžeta koja bi odgovarala postojećem ustavnopravnom sistemu te da prihvata da se izvrši depolitizacija i potpuna profesionalizacija policijskih struktura.

To je, kako je ocijenio, dobar konsenzus da BiH deblokira svoju situaciju o Sporazumu o stabilizcaiji i pridruživanju.

Tema razgovora bila je i mogućnost privrednog ulaganja američkih kompanija u RS i BiH, a činjenicu da sve veći broj privrednika izražava želju da ulaže u BiH, ocijenjeno je, govori o njenoj stabilnosti.

Razgovarano je i o predstojećem rješenju za status Kosova.