BiH
0

McElhaney podržao podržao ponovnu izgradnju Ferhadije

FENA
Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney obišao je danas prostor na kojem se ponovo gradi u ratu porušena džamija Ferhadija.

Razgovarao je sa banjalučkim muftijom Edhemom Čamdžićem koji mu je, u znak zahvalnosti za novčanu i svaku drugu pomoć u njenoj obnovi, uručio sliku koja prikazuje nekadašnji izgled Ferhat-pašine džamije.

Američka Vlada je u prvoj tranši dodijelila preko 60.000 dolara za obnovu Ferhadije.

Američki ambasador McElhaney je najavio da krajem ovog ili početkom narednog mjeseca ide i u Stolac gdje se radi rekonstrukcija pravoslavne crkve u tom području, čiju obnovu također pomaže vlada SAD-a.

Ambasador McElhaney je kazao da podržava ponovu gradnju Ferhadije jer je neophodno da u jednom gradu postoje različiti vjerski objekti svih vjerskih skupina.

"Za mene je jedino normalno da ljudi koji se mole Bogu imaju pravo na to i mjesto za te aktivnosti", kazao je McElhaney.

Američka Vlada i njena ambasada u BiH odlučila je pomoći i obnovu Šarinića kuće u Banjoj Luci, a kako je rekao McElhaney, ima puno projekata na kojima se radi, ali je potrebno i više sredstva.

Podržao je i sve vjerske zajednice u njihovom nastojanju da im se vrati imovina, naglasivši da je to jedno od važnijih pitanja koje treba rješavati.

Banjalučki muftija efendija Čamdžić kazao je da je zadovoljan dosadašnjim radovima, ali da nedostaje novaca za gradnju, otprilike oko 12 miliona KM.

"Za sada imamo na raspolaganju oko 300.000 KM", kazao je efendija Čamdžić i dodao da je Vlada RS-a uplatila ranije 300.000 KM, ali da Vlada Federacije BiH, kao ni federalne institucije i Grad Banja Luka nisu dali nijednu KM.

Napomenuo je da su određene iznose dale ambasade u BIH, te da je nešto prikupljeno od priloga vjernika.