BiH
0

Maturantice Hrvatske žele raditi u vojsci

Klix.ba
Više od 300 maturanata izjavilo je da su zainteresirani za posao u vojsci nakon završetka studija. No, najzanimljivije je da je od toga broja pedesetak posto djevojaka, odnosno više od 150 maturantica!

To su prvi rezultati prezentacije programa "Kadet 2003"., programa civilno-vojnog školovanja za potrebe Ministarstva obrane Hrvatske i Glavnog stožera Oružanih snaga. Ove dvije institucije pokrenule su program stipendiranja kadeta na visokoškolskim obrazovnim institucijama u Hrvatskoj, a od 7. do 22. maja program su predstavljali maturantima u srednjim školama širom Hrvatske.

U Ministarstvu obrane smatraju da tolika zainteresiranost djevojaka za vojsku svjedoči o pozitivnim pomacima Hrvatskoj, o modernizaciji vojske, o tomu da u njoj nema diskriminacije prema spolu...

U ovoj godini Ministarstvo obrane planira stipendirati 100 kandidata od prve godine studija na 20-ak obrazovnih ustanova u Zagrebu i Splitu. Budućim kadetima garantira se mjesečna stipendija od devet posto prosječne mjesečne bruto plate u Hrvatskoj koja će se svake godine studija povećavati dva posto, smještaj u kasarni Lora u Splitu i Senjak u Zagrebu, nastavnu literaturu, jednom u godini sportsku opremu...

U Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH trenutno je zaposleno tek 16 posto žena ili njih 5338, nasuprot 28926 muškaraca. U samoj vojsci je sedam posto žena ili njih 1743, dok je zaposleno 23912 muškaraca. Među časnicima je šest posto žena, među dočasnicima deset posto, a među vojnicima je četiri posto žena. Puno je veći postotak žena među državnim službenicima. U tom sektoru zaposleno je čak 42 posto žena na čelu s ministricom Željkom Antunović. Tu je 3595 žena i 5014 muškaraca.