BiH
90

Maturanti u Sarajevu plešu za žrtve poplava

FENA
Sarajevski maturanti danas će na Trgu ispred Narodnog pozorišta, tačno u podne, sinhronizirano plesati šestominutnu koreografiju na kompoziciju Fledermaus Quadrille.

Povezani satelitskim linkom putem programa Radija 8 Sarajevo, paralelno će plesati s maturantima iz više od 90 evropskih gradova. Maturanti će pokušati oboriti Guinessov rekord što su do sada uspjeli šest puta.

Ove godine iz Bosne i Hercegovine u projektu učestvuju maturanti iz Sarajeva, Jablanice, Visokog, Travnika, Zenice, Bihaća, Cazina i Sanskog Mosta.

Zbog nesreće koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku ''Maturantska parada 2014'' je pretvorena u veliku akciju prikupljanja pomoći za nastradale u katastrofalnim poplavama.

Maturanti koji će danas proći ulicama svojih gradova u karnevalu podrške bh. reprezentaciji na svjetskom fudbalskom prvenstvu donijet će svoje priloge koje će organizator Maturantske parade podijeliti najugroženijim osobama.

Ovim činom maturanti iz Bosne i Hercegovine na najbolji način će pokazati svoju društvenu odgovornost i solidarnost.

ASA Prevent grupacija je i ove godine podržala projekat, obezbijedivši svim učesnicima rekvizite uz koje izvode svoju koreografiju.

Zaposlenici Prevent Safetya iz Goražda pripremili su 1.000 plavih i 1.000 žutih majica u kojima će maturanti na glavnim trgovima svojih gradova otvoriti 1.000 bijelih kišobrana koje je osigurala ASA grupacija.

Također, ASA Prevent grupacija će učestvovati i u humanitarnoj akciji zajedno s organizatorom.

Novac od ulaznica na koncert grupe ''Zoster'' koji će se u subotu naveče biti održan u Cinema Clubu također će biti proslijeđen stanovništvu iz poplavljenih područja.

Glavni organizator Maturantske parade, Plesni klub ''Urška'' iz Ljubljane, otvorio je brojeve telefona putem ''BLIC NETA''.

Sredstva prikupljena na taj način će biti preusmjerena na račune nekih od uništenih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji, saopćeno je iz Akademije plesnog pokreta.