Ukinuta preporuka Ministarstva
0

Maturanti ponovo mogu na ekskurzije van BiH

Piše: A. K.
Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo van snage je stavilo prošlogodišnju preporuku da učenici osnovnih i srednjih škola sa područja KS-a ne idu na ekskurzijska putovanja izvan granica Bosne i Hercegovine zbog opasnosti od svinjske gripe, potvrdio je za naš portal Sretko Žmukić, stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

On je kazao da je Ministarstvo obrazovanja uputilo zahtjev za savjet Federalnom ministarstvu zdravstva i Zavodu za epidemiologiju KS-a i da su na osnovu informacija koje su oni imali došli do zaključka da se preporuka o ekskurzijama može staviti van upotrebe.

"Pored svega školama smo preporučili da poduzimaju sve potrebne mjere kako bi zaštitili učenike. Osim toga, roditelji sve djece, pa čak i punoljetnih učenika moraju dati pristanak za odlazak na putovanje van BiH", rekao je Žmukić za Sarajevo-x.com.

On je naglasio da su i roditelji insistirali da se "embargo" ukine. Žmukić je rekao da je preporuka bila nešto "oštrija", ali da nije bila striktna zabrana, međutim sve škole sa područja KS-a su je ispoštovale i prema njegovim riječima, to je bio jedan od razloga zbog kojih se gripa nije proširila.

Ministarstvo obrazovanja i nauke KS savjetuje osnovne škole da svoje učenike vode na ekskurzije po BiH kako bi na što bolji način upoznali zemlju u kojoj žive.

Žmukić je rekao da BiH ima nekoliko objekata u svom vlasništvu koji se nalaze van granica i da o tome treba voditi računa prilikom odabira destinacija.

"Logično je da se osnovci prvo upoznaju sa svojom zemljom, pa da eventualno u srednjoj školi odu van granica BiH", izjavio je Žmukić.