BiH
144

Matija Babić: Balkanski politički šljam je navikao da su mediji saučesnici u kriminalu kojim se bave

Piše: D. Š.
Podrška našem portalu i bh. novinarima i dalje stiže i izvan granica Bosne i Hercegovine. Vlasnik i osnivač jednog od najpopularnijih internet portala u Hrvatskoj i regiji Index.hr Matija Babić prokomentarisao je za Klix.ba jučerašnji policijski pretres prostorija našeg portala.

"Balkanski politički šljam navikao je da su mediji ne samo nijemi promatrači već i saučesnici u kriminalu kojim se bave. Internet ih zbunjuje, zbunjuje ih činjenica da neko iz nekog razloga želi objavljivati istinu. Protiv toga se ne mogu i ne znaju boriti drugačije osim institucionalnim i vaninstitucionalnim nasiljem i terorom. To doživljavaju neovisni mediji u svim državama bivše Jugoslavije. Mediji, samo oni na internetu, jer drugih nema - drugo su partijski pamfleti, moraju pružiti otpor. U sivilu i crnini kojom smo okruženi to može biti iskra. Možda se ugasi. A možda iz nje izbije plamen koji će spaliti sve one koji su od ovih zemalja napravili zgarište. Klix može i mora biti jedna od tih iskri", rekao je Matija Babić.

Podsjećamo, portal Klix.ba je objavio snimak predsjednice Vlade RS-a 15.11. 2014. godine, a na kojem se jasno čuje kako Željka Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu. Tim povodom pripadnici MUP-a RS-a u saradnji sa MUP-om KS pretresli su jučer prostorije portala Klix.ba u nadi da će pronaći ko je našim novinarima dostavio sporni snimak.

Pretres su osudila sva novinarska udruženja u Bosni i Hercegovini, nevladine organizacije, svi mediji iz BiH, analitičari, Vlada FBiH i veliki broj stranaka.