BiH
18

Mašović: Mnoge porodice nemaju snage za ukop svojih najmilijih

Piše: J. H.
Amor Mašović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Amor Mašović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Direktor Instituta za nestale osobe (INO) BiH Amor Mašović je u pratnji kolone koja prevozi posmrtne ostatke 175 žrtava srebreničkog genocida. Kako kaže, postoje posmrtni ostaci oko 500 Srebreničana koji su pronađeni i identifikovani, a nalaze se u Komemorativnom centru u Tuzli.

"Njihove porodice još uvijek nisu imale snage da se odluče za njihov ukop i klanjanje dženaze iz dva jednostavna, ali bolna razloga. Prvi je taj što se radi o nekompletnim, vrlo oskudnim, tjelesnim ostacima. U nekim slučajevima to su jedna ili dvije kosti žrtve. Tamo gdje je stradao veliki broj članova jedne porodice nisu svi pronađeni i njihove porodice žele da se taj čin obavi zajedno sa svim žrtvama", kaže Mašović.

On dodaje da je do sada pronađeno oko 7.100 Srebreničana - žrtava genocida od 8.372 upisana imena u Memorijalnom centru u Potočarima.

"Pred nama je još jedan značajan zadatak - da se oko 1.200 žrtava pronađe, ekshumira i preda njihovim porodicama", poručio je Mašović.

U petak, 11. jula 2014. godine posljednji smiraj u Memorijalnom centru Potočari naći će 175 žrtava. Među njima će biti i ubijeni 14-godišnjak Senad Beganović, koji će leći pored svoga oca Rame, a u mezar će njegove kosti pronađene u četiri masovne grobnice spustiti preživjeli brat Suad.