BiH
0

Mašović: Iz masovne grobnice u Potočarima ekshumirana jedna osoba

FENA
Amor Mašović
Amor Mašović
Ekspertni tim Instituta za nestale osobe, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, danas je u kompleksu Memorijalnog centra Potočari započeo ekshumaciju posmrtnih ostataka Bošnjaka koji su u julu 1995. godine umrli u bazi Ujedinjenih nacija u Potočarima.

Amor Mašović, predsjedavajući direktora Kolegija Instituta izjavio je da su otkriveni posmrtni ostaci jedne ženske osobe, a pretpostavlja se da se ovdje nalazi još pet osoba.

„Informacije za ovu lokaciju dao nam je bivši holandski vojnik koji je prisustvovao sahrani. Podaci su bili precizni, a ranije informacije od strane ministarstva odbrane Kraljevine Holandije nisu bile tačne. Pretpostavlja se da su holandski vojnici, koji su bili u sastavu holandskog bataljona 12. jula 1995. godine u ovu grobnicu sahranili još po dvije ženske i muške osobe, među kojima je bila i jedna tek rođena beba“, rekao je Mašović.

Masovna grobnica locirana je u krugu bivše fabrike akumulatora, nedaleko od baze holandskog bataljona i preko puta Memorijalnog centra u Potočarima.

Ovih dana vrši se deminiranje područja u okolini sela Jasenova za koje se vežu pretpostavke o postojanju masovnih grobnica.