Izrazili nezadovoljstvo
0

Mašinovođe RS-a pred disciplinskom komisijom

FENA
Mašinovođe Željeznica RS-a i danas su u Doboju mirnom šetnjom do sjedišta uprave tog preduzeća izrazili svoje nezadovoljstvo, jer uprava odbija da im isplati razliku u plaći.

Istovremeno, mašinovođe, koje su zbog obustave rada suspendovane, od jutros saslušava i disciplinska komisija tog javnog preduzeća.

Prema ranijim tvdnjama nadležnih u Željeznicama RS-a, ukoliko komisija utvrdi da su obustavom radom mašinovođe prekršile Zakon o radu, bit će im uručeni otkazi.

Sindikati i uprava bi u ovoj sedmici trebalo da počnu razgovore o novom kolektivnom ugovoru, a time i o onome što je sporno i zbog čega su mašinovođe obustavile rad - tzv.kilometru po cijeni od 2,4 umjesto sadašnje jedne KM.

Mašinovođe Željeznica RS-a su tokom vikenda reagirale i na prijetnju entitetskog predsjednika Milorada Dodika da će, ukoliko do danas ne prekinu štrajk, on tražiti od generalnog direktora Željeznica RS-a da svima uruči otkaz.

Smatraju da je Dodik obmanut kada su u pitanju njihovi zahtjevi te su uzvratili da se ne boje otkaza, ali i da ne daju da im se "gazi dostojanstvo“.

Ponovili su da samo traže potpisano u kolektivnom ugovoru, što uprava ne želi da ispoštuje, a tiče se tzv.kilometar sata po cijeni od 2,4 umjesto sadašnje jedne KM.

Radenko Marić, jedan od mašinovođa koji su u štrajku, smatra da je Dodikova izjava o otkazima rezultat krivih informacija koje dolaze do njega te je pozvao predsjednika RS-a da čuje i njihovu stranu.