FBiH
0

Mašinovođe od jutros ponovo u štrajku

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sindikati u Željeznicama Federacije BiH - mašinovođa, izvršnog osoblja u području željezničke infrastrukture te tehničko-kolske službe jutros su u 7.00 sati započeli štrajk u svim prometno-poslovnim područjima u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću.

Štrajk je, kako ističu iz Sindikata mašinovođa u FBiH, organiziran zbog, već duže vrijeme, neprofesionalnog pristupa i indolentnog odnosa odgovornih prema radnicima Željeznica Federacije BiH u rješavanju osnovnih prava iz radnog odnosa, plaća i zaštite na radu.

Mašinovođama su se, od posljednjeg štrajka, pridružila još dva sindikata i, kako tvrde, više ih ništa ne može spriječiti da se obustavom rada bore za ispunjenje svojih zahtjeva.

Štrajkački odbor, na čelu s Vernesom Buljugijom, jučer je pozvao privredne komitente s kojima su zaključeni ugovori o prijevozu te putnike koji koriste usluge Željeznica da imaju razumijevanja za novonastalu situaciju.

Sindikat mašinovođa u Federaciji BiH posljednji je put bio u generalnom štrajku 28. augusta, ali istog dana taj štrajk je prekinut nakon presude Općinskog suda u Sarajevu u korist Uprave Željeznica FBiH, koja je podrazumijevala zabranu organiziranja štrajka.