FBiH
0

Mašinovođe najavljuju novi generalni štrajk

FENA
Predsjednik Sindikata mašinovođa u Federaciji BiH Vernes Buljugija kazao je da će taj sindikat najvjerovatnije 27. augusta ponovno stupiti u generalni štrajk, a da je osnovni i glavni zahtjev, pored novčanih potraživanja, smjena Nadzornog te dijela Upravnog odbora Željeznica FBiH.

Na danas održanoj konferenciji za novinare u prostorijama Željezničke stanice Sarajevo, Buljugija je kazao da Sindikat mašinovođa u FBiH posljednjih dana doživljava neviđen progon od profesionalnih sindikalnih lidera i da se njegovom članstvu stavlja na teret nezakonito rješavanje egzistencijalnih pitanja uposlenika te da vrši "kriminalne radnje na poslu" i "pravi materijalnu štetu društvu".

Buljugija je istaknuo da su apsolutno netačni navodi pojedinaca da šteta nastala nedavnim štrajkom mašinovođa iznosi oko 600 hiljada KM.

-Možda je bilo neke male štete, ali tvrdim da je ta šteta u teretnom saobraćaju ravna nuli. Nad nama se vrši mobing i prinudno sam otišao na godišnji odmor, jer zbog svih ovih dešavanja trenutno nisam sposoban da radim svoj posao, rekao je Buljugija.

Dodao je da je spreman preuzeti svu odgovornost za eventualne posljedice nastale tokom organizacije generalnog štrajka 30. jula. Buljugija je kazao da "njegov" sindikat podržava direktora Narcisa Džumhura, ali da kao krivca za teško stanje u ŽFBiH, osim Nadzornog i dijela Upravnog odbora, vidi Izeta Mehinagića, pomoćnik federalnog ministra saobraćaja i komunikacija.

Buljugija je osudio i miješanje predsjednika Samostalnog sindikata željezničkih radnika BiH Munira Spahića u probleme mašinovođa i njegovu intervenciju kod predsjednika Saveza sindikata BiH Edhema Bibera, istaknuvši da Spahić uopće nije uposlenik Željeznica FBiH.