Uslov za pokretanje vozova
0

Mašinovođe iz ŽRS žele ispunjavanje osnovnih zahtjeva

SRNA
Mašinovođe "Željeznica Republike Srpske" saopštile su danas da će vozove pokrenuti čim budu ispunjeni njihovi osnovni zahtjevi, a to su, osim ukidanja suspenzija, povlačenje disciplinskih prijava i prijem kod predsjednika RS Milorada Dodika.

Oni navode da će odmah po ispunjavanju ovih zahtjeva pokrenuti vozove da, kako su i obećali presjedniku Dodiku, privreda i građani ne bi trpjeli posljedice krize koja je izazvana, prema njihovim tvrdnjama, neodgovornošću generalnog direktora ŽRS Dragana Savanovića i Uprave preduzeća.

U saopštenju se kaže da Uprava ŽRS još nije uspjela da organizuje prevoz putnika, dok se prevoz robe obavlja u neznatnom obimu.

Mašinovođe ističu da se ne protive utvrđivanju odgovornosti zbog prouzrokovane štete, ali da tu odgovornost može utvrditi samo nepristrasna i objektivna komisija.

Mašinovođe su od 10. oktobra u štrajku i traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM. 

Vlada RS formirala je tročlanu radnu grupu koja treba da sačini prijedlog rješenja za uspostavljanje potpunog željezničkog saobraćaja, nakon što su mašinovođe obustavile rad.