Doboj
0

Mašinovođe iz RS-a zahtjevaju izmjene kolektivnog ugovora

SRNA
Željeznička stanica u Doboju
Željeznička stanica u Doboju
Šezdesetak mašinovođa iz svih gradova Republike Srpske okupilo se danas u radionici za održavanje šinskih vozika u Doboju, zahtijevajući izmjenu kolektivnog ugovora, a najavili su i mogućnost obustavljanja teretnog i putničkog željezničkog saobraćaja, javlja dopisnik Srne.

Sastanak mašinovođa počeo je u pet do 12 časova, sa zahtjevom da sastanku prisustvuje i generalni direktor Željeznica RS (ŽRS) Dragan Savanović.

Mašinovođe zahtijevaju od Uprave ŽRS izmjenu kolektivnog ugovora, jer bi ukoliko taj dokument bude usvojen, kako tvrde, trpjeli znatno smanjenje ličnih dohodaka.

Prema nepotvrđenim informacijama, direktor ŽRS Savanović primiće šest predstavnika okupljenih mašinovođa sa kojima će o ovoj problematici razgovarati u 14.00 časova u zgradi Uprave ŽRS u Doboju.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je da ovaj, kao i drugi sindikati koji djeluju u ŽRS, ne stoje iza današnjeg okupljanja mašinovođa, već da su se radnici samostalno organizovali u zahtjevima za svoja prava.

Cvjetković je naveo da će, prema njegovim saznanjima, šestočlanu komisiju za pregovore sa Upravom ŽRS sačinjavati mašinovođe iz svih gradova RS kroz koje pruga prolazi.

Broj okupljenih mašinovođa u dobojskoj radionici se povećava, jer im se, prema riječima prisutnih, pridružuju mašinovođe po razduživanju prevozne smjene.