BiH
0

Mašinovođe bez protesta čekaju rješavanje zahtjeva

FENA
Vernes Buljugija (Foto: Fotoservis.ba)
Vernes Buljugija (Foto: Fotoservis.ba)
Predsjednik Sindikata mašinovođa u FBiH Vernes Buljugija danas je izjavio Feni da još nije postignut nikakav dogovor s menadžmentom Željeznica FBiH te da mašinovođe nisu primile nijednu od neisplaćenih plata.

Sindikat mašinovođa u Federaciji BiH zbog nerješavanja niza zahtjeva koje je uputio menadžmentu Željeznica FBiH posljednji je put bio u generalnom štrajku 28. augusta, ali istog dana taj štrajk je prekinut nakon presude Općinskog suda u Sarajevu u korist Uprave Željeznica FBiH, a koja podrazumijeva zabranu organiziranja štrajka.

  • Iako je poslije sudske odluke bilo nekih obećanja da će se naši zahtjevi početi rješavati, do sada ništa nije riješeno. Nas oko 300 mašinovođa uredno radimo i čekamo da se naši zahtjevi riješe, ali bez protesta, rekao je Buljugija.

Polovinom augusta, odnosno prije odluke Suda, Sindikat mašinovođa uputio je pismo Upravi Društva u kojem je istaknuto da će se od generalnog štrajka odustati ako odmah budu isplaćene plate za juni, ako Uprava Društva povuče sve tužbe koje je pokrenula putem suda, ako se pristupi implementaciji potpisanog dokumenta između predsjednika Uprave i predsjednika Štrajkačkog odbora Sindikata mašinovođa od 2. augusta te ako se hitno pristupi izradi novog pravilnika o radu.