BiH
250

Mašić: Vlada FBiH nema hrabrosti da kaže građanima na šta se obavezala u zamjenu za kredit MMF-a

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Nakon što je Vlada Federacije BiH donijela odluku da će Pismo namjere dostaviti Parlamentu FBiH tek nakon što ga proslijedi MMF-u, zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić kazao je za Klix.ba kako je jasno da Federalna vlada ima skrivene namjere o kojima ne želi informisati građane.

Mašić je kazao kako je sasvim jasno da Vlada Federacije BiH može, ali ne želi objaviti sadržaj Pisma namjere MMF-u građanima i zastupnicima u Parlamentu FBiH.

"Apsolutno je netačna sva ona priča da Vlada FBiH ne zna šta piše u Pismu namjere, da premijer ima išaranu verziju i da ne smiju od MMF-a to objaviti. Navest ću samo primjer Grčke u kojoj je parlament tri puta odobravao Pismo namjere koje je Vlada Grčke u tom trenutku podnosila", rekao je Mašić.

On je kazao kako se u ovom slučaju radi o daljem netransparentnom djelovanju Vlade FBiH koji će u konačnici koštati samo vlasti u entitetu.

"Oni očito imaju problem jer u Pismu namjere postoje intencije za pripremu i privatizaciju BH Telecoma i obećanje vlasti da se u BiH neće vršiti konverzija kredita u stranim valutama. Da budem precizniji kredita u švicarskim francima, što je još jedna podvala i šamar svim ljudima koji su nažalost pogođeni takvim kreditima", dodaje Mašić.

Mašić podsjeća da je evidentno da u Pismu namjere stoji i niz drugih stvari koje se spominju posljednjih dana poput promjene poreza, uvođenja akciza, restruktuiranja elektroenergetskog sektora i sektora komunalne privrede.

"Svima je poznato da nigdje restruktuiranje nije sprovedeno a da nije otpušten znatan broj ljudi. Oni očigledno u ovom trenutku nemaju ni volju, ni želju, a ni hrabrost da s tim stvarima izađu u javnost", smatra Mašić.

On dodaje da će SDP BiH nastaviti insistirati na održavanju vanredne sjednice Parlamenta FBiH te da je Vlada FBiH dobila od Parlamenta FBiH rok od 15 dana koji ističe početkom naredne sedmice.

"Mi ćemo nastaviti insistirati na vanrednoj sjednici o sadržaju Pisma namjere i o aranžamnu s MMF-om. Meni kao zastupniku u Parlamentu FBiH, a ni kao čovjeku nije jasno zašto sve ovo treba Vladi FBiH. Pismo namjere ne znači ništa samo po sebi osim što se u njemu precizno definiše hodogram svega onog što vlade planiraju raditi u narednih nekoliko godina. Građani i parlamentarci imaju pravo znati na šta su se naše vlasti obavezale i mi ćemo ustrajati u tome", rekao je Mašić.

Zaključio je da sva netransparentnost u vezi s Pismom namjere MMF-u samo govori da Vlada FBiH očito ima neke skrivene namjere koje krije od građana i zakonodavaca.

Podsjećamo, Federalna vlada danas je zaključila da Informacija o usaglašenom Pismu namjere za proširenje aranžamana s MMF-om može biti dostavljena Parlamentu FBiH nakon što Pismo namjere potpišu članovi Fiskalnog vijeća BiH i nakon što ono bude dostavljeno Međunarodnom monetarnom fondu.