BiH
74

Mašić pozvao Inzka da riješi problem djece iz Konjević Polja

FENA
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić poslao je otvoreno pismo visokom predstavniku EU u BiH Valentinu Inzku u kojem ističe da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) u potpunosti ignoriše činjenicu da djeca bošnjačkih povratnika u Konjević Polju gotovo dva mjeseca ne pohađaju nastavu i da njihovi roditelji deset dana borave u šatorima ispred zgrade OHR-a, nastojeći na taj način ukazati na grubo kršenje osnovnih ljudskih prava.

Mašić je u pismu pozvao Inzka da se oglasi o problemima zbog kojih povratnička djeca u Konjević Polju ne idu u školu i da preduzme konkretne mjere na rješavanju istih.

Podsjetio je da je na inicijativu Ministarstva zajedno s federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Adilom Osmanovićem učestvovao na sastanku u OHR-u, gdje je razmatran problem koji onemugućava održivi povratak u Konjević Polje.

"Tom prilikom je dogovoreno da će OHR posredovati u konačnom rješavanju pitanja obrazovanja djece bošnjačkih povratnika u RS", naglasio je Mašić u pismu dodajući da zaključno s današnjim danom ništa konkretno nije učinjeno da se ovo pitanje riješi.

Naglasio je da je Ured visokog predstavnika kao ad hoc međunarodna institucija odgovorna za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma te podsjetio na njen mandat.

"Obaveza visokog predstavnika je da sarađuje s građanima i institucijama Bosne i Hercegovine, te međunarodnom zajednicom kako bi osigurali da se Bosna i Hercegovina razvije u mirnu i održivu demokratsku zemlju, na putu ka integracijama u evroatlantske institucije", ističe Mašić.

Objasnio je da se članom 2. Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma, visokom predstavniku, između ostalog, stavlja u zadatak i da pomogne, kada to smatra neophodnim, u rješavanju svih poteškoća koje se jave u vezi s implementacijom civilnog dijela Sporazuma.

"Ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava djece i roditelja u Konjević Polju direktno se krši Aneks 7. Dejtonskog sporazuma, a time i član 2. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ujedno i osnovni ustavni princip u Bosni i Hercegovini, kojim je predviđeno da niko ne može biti lišen prava na obrazovanje, kao i da se uživanje ovog prava osigurava bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi", pojasnio je Mašić.

Zabrinjava ga, kako kaže, činjenica da međunarodna zajednica i OHR nepoduzimanjem konstruktivnih aktivnosti na rješavanju problema u obrazovanju povratničke populacije u Konjević Polju odstupaju od svog zvaničnog opredjeljenja i mandata koji im je povjeren.

On zahtijeva od Ureda visokog predstavnika u BiH da konačno reaguje, te da ispunjavanjem svog mandata prije svega pruži doprinos zaštiti osnovnih ljudskih prava u BiH, te na taj način osigura svakom djetetu bez obzira na nacionalnu, vjersku, socijalnu, kulturološku pripadnost jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti u obrazovanju, stoji u pismu koje je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić uputio visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, saopćenio je iz tog ministarstva.