BiH
133

Mary Ann Hennessey: Sve žrtve rata zaslužuju isto poštovanje

Piše: E. G.
Međunarodni dan bijelih traka koji je 31. maja obilježen u Prijedoru, ali i širom svijeta, još jednom je podsjetio na zločine koji su se dogodili nad nesrpskim stanovništvom u tom gradu u proteklom ratu.

Međutim, prvi čovjek Prijedora, gradonačelnik Marko Pavić, izjavom o Danu bijelih traka, koje je nazvao "slavljem" i "gay paradom", pokazao je krajnje sramotno ponašanje čelnika jednog grada u kojem su stradale hiljade.

Na naš upit da komentira ovakvo Pavićevo ponašanje, koji je usput rečeno dobitnik plakete Internacionalne lige humanista, šefica Misije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, podsjetila je da je pravo na slobodu izražavanja i okupljanja propisano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima te da se poštovanje mora pokazati prema svim žrtvama, ma sa koje strane one bile.

"Javne ličnosti imaju odgovornost da dosljedno iskažu barem isti nivo poštovanja i digniteta prema tragediji i gubicima drugih, kao što to od drugih očekuju prema sebi i svojoj zajednici. Nedavno sjećanje na 12 beba koje su umrle u bolnici u Banjoj Luci, a koje su bile žrtve rata, te odavanje počasti porodicama i zajednici koja još uvijek osjeća gubitak svojih najmilijih, bio je istinski tužan događaj. Spomenik podignut u čast bebama divan je i zaista dirljiv. Međutim, u Prijedoru ne postoji spomenik, odnosno ne postoji adekvatno mjesto na kojem bi se mogla odati počast i položiti ruže za sve civilne žrtve prijedorskog kraja. Neke porodice još uvijek tragaju za ostacima svojih najmilijih. Gdje bi se te porodice i svi oni koji dijele njihovu bol mogli okupiti i odati počast žrtvama? Spomenik u Prijedoru ne postoji, kao ni adekvatan memorijal", kazala je Hennessey za Klix.ba.

Pravo na slobodu izražavanja i okupljanja propisano je u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i Ustavu BiH, te se u provođenje tog prava ne bi trebalo miješati ukoliko se ono ostvaruje mirno i dostojanstveno, bez obzira što se možda većini ili vlastima ne sviđa razlog ili se ne slažu sa porukom skupa, dodaje Hennessey.

"Skup održan 31. maja bio je multietnička i poruka mladosti o našoj zajedničkoj obavezi da se sjećamo. Lično sam se osjećala inspirisanom i punom nade za budućnost, kada sam vidjela njihovu velikodušnu, inkluzivnu i dostojanstvenu akciju", kazala je šefica Misije Vijeća Evrope u BiH.