Stolac
0

Martin Luther King III otvorio američku čitaonicu

FENA
Martin Luther King III (Foto: Arhiv/AP)
Martin Luther King III (Foto: Arhiv/AP)
Martin Luther King III otvorio je danas u Srednjoj školi u Stocu američku čitaonicu, čije je opremanje finansirala ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Tom prigodom on je istakao kako sa zadovoljstvom otvara čitaonicu koja nosi ime njegovog oca Martina Luthera Kinga Jr., te da Stolac, bez obzira na sva previranja u njemu, ima veliki potencijal za svijetlu budućnost BiH.

"Ono što sigurno znamo to da je prije rata Stolac bio jedan od najljepših gradova u bivšoj Jugoslaviji. On danas to nije zbog problema oko podijeljene zajednice. Ova čitaonica važan je korak naprijed kako bi se stvari preokrenule. Ova čitaonica mjesto je za sve učenike iz svih etničkih grupa, mjesto na kojem mogu zajedno učiti i gdje mogu sarađivati i razmjenjivati svoje ideje", kazao je Luther King III, dodavši kako je čitaonica zapravo jedan put kojim Stolac treba da krene prema svjetlijoj budućnosti.

Po njegovim riječima, stanovnici Stoca i njegove vođe moraju poduzeti zajedničke napore kako bi transformisali taj grad u područje integracije i etničke harmonije, a Srednja škola u Stocu mjesto je gdje ta transformacija, kako je kazao, mora započeti.

"Obrazovanje gradi mostove, ono znači jednaka prava za sve, ono znači poštovanje različitosti, bilo da su one etničke, rasne, religijske ili geografske. Naša je obaveza da sarađujemo i da škole budu točke našeg zajedništva, umjesto da budu tačke razdvajanja", kazao je Luther King III.

Na kraju, on je istakao kako svi mladi ljudi moraju znati da mogu promijeniti stvari tako da zahtijevaju i provode u djelo promjene u zajednici te da na promjenama moraju raditi svi, bez obzira na spol, religiju, etničku pripadnost, ali da svi moraju imati i dovoljno hrabrosti da ustraju na tim promjenama.

Ravnateljica Srednje škole u Stocu Mirjana Biletić zahvalila je svima koji su pomogli da se ideja otvaranja američke čitaonice provede u djelo, dodavši kako će čitaonica biti na raspolaganju svim učenicima i njihovim nastavnicima.