Od 11. do 17. maja
0

Martin Luther King III dolazi u BiH

FENA
Obilježavajući 55. godišnjicu istorijske odluke “Brown protiv Odbora za obrazovanje Topeka” i dramatičnih pravnih, zakonskih, obrazovnih i društvenih promjena koje su uslijedile nakon okončanja segregacije i podjela u javnim školama u Sjedinjenim Američkim Državama, Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini će, u periodu od 11. do 17. maja, ugostiti Martina Luthera Kinga III, sina dr. Martina Luthera Kinga Jr.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, M.L. King III će posjetiti Sarajevo, Tuzlu, Banja Luku, Mostar i Stolac gdje će učestvovati u diskusijama sa društvenim aktivistima iz BiH, razgovarati sa studentima u ovim gradovima, pred bistu svog oca će položiti vijenac, a učestvovat će i u CIVITAS-ovom takmičenju „Projekat građanin“.

Martin Luther King III, sin dr. Martin Luther King-a Jr., je osnivač, predsjednik i izvršni direktor nacionalne neprofitne organizacije “Ostvarenje sna, Inc” koja sa međunarodnom vizijom nastavlja važan posao utjelovljen u naslijeđu njegovih roditelja.

Preuzimajući baklju koju je upalio njegov otac, nastavio je tragati za jednakošću i pravdom za sve ljude. Kao zagovornik ljudskih prava, društveni aktivist i politički lider, King je aktivno uključen u mnoge strateški značajne inicijative pravičnog i pravednog postupanja sa svim narodima, u Americi i drugdje u svijetu.

Njegove misije su ga odvele u mnoge zemlje širom Afrike, Evrope, Srednjeg istoka i Azije. Sve njegove poruke i inicijative su duboko ugrađene u načela rješavanja sukoba mirnim putem, saopćila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.