Proljeće kuca na vrata
1.1k

Mart će biti topliji od višegodišnjeg prosjeka

FENA
Statističke analize ukazuju da će mart biti nešto topliji od višegodišnjeg prosjeka. Što se tiče padavina one će biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka, kazao je Agenciji Fena Željko Majstorović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

April će biti sličan martu, ali topliji od prosjeka. Statističke procjene govore da će maj biti u granicama višegodišnjeg prosjeka u pogledu temperature, a što se tiče padavina bit će također u granicama višegodišnjeg prosjeka, pa možda čak malo i iznad, kazao je Majstrović govoreći o proljetnoj sezonskoj prognozi.

"U proljetnim mjesecima vrlo brzo raste temperatura. Mart je za četiri stepena topliji od februara, april je za pet stepeni topliji od marta, a maj je topliji za pet stepeni od aprila", kazao je Majstorović dodavši da će u Sarajevu srednja temperatura u martu biti pet stepeni, u aprilu 10, a u maju 15 stepeni.

U dolini Neretve temperature će biti veće nego u srednjoj Bosni za pet stepeni, a što se tiče Posavine odnosno sjevera zemlje srednja temperatura je za 1,5 - 2 stepena veća, naglasio je Majstorović.