BiH
73

"Marš za kisik": Zeničani spas od smoga potražili na Smetovima

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Više stotina Zeničana danas je spas od smoga, koji se nadvio nad zeničkom kotlinom, pronašlo na izletištu Smetovi koje je danas obasjano suncem.

Zeničko izletište Smetovi već u jutarnjim satima bilo je ispunjeno planinarima, ali i građanima Zenice koji su učestvovali u "Maršu za kisik" kojeg je oranizovalo Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma "Vedro" Zenica.

Organizatori današnjeg pješačkog pohoda na Smetove zadovoljni su odzivom građana Zenice.

"Pozvali smo sve Zeničane i Zeničanke da nam se pridruže na današnjem maršu, ali na društvenoj mreži smo imali oko 180 prijava, dok ih je oko 80 učestvovalo u našem maršu. Međutim, veliki broj građana je stigao automobilom, tako da vjerujem da smo uspjeli za one koji su imali volju i htjenje da pobjegnu iz sumpor dioksida opkoljenim gradom", kazao je jedan od organizatora marša, Afan Abazović.

Zeničani su vrijeme na Smetovima iskoristili šetajući, te su se zadržavali pokraj spomenik, odakle su promatrali kako se njihov grad guši u smogu.

"Mnogi Zeničani danas uopće ne znaju da je sunčano vrijeme upravo zbog ovog smoga koji je nad našim gradom, ali evo sve nas više pristiže danas ovdje tako da vjerujem da će svi uživati", kazao je Zeničanin Amel Selimović.

Najmlađi su uživali u snijegu, dok su stariji ispijali tople napitke i razgovarali u ugodnom društvu svojih sugrađana.