Masakr na Tuzlanskoj kapiji
0

Marš sjećanja na relaciji Beograd - Tuzla 25. maja

Sarajevo-x.com
Tuzlanska kapija
Tuzlanska kapija
Povodom obilježavanja 15 godina od masakra na Tuzlanskoj kapiji, Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u utorak, 25. maja, simboličnu šetnju na tri dionice puta Beograd -Tuzla.

Marš će početi u devet sati na Kalemegdanu, gdje će biti održana konferencija za medije na otvorenom, saopšteno je iz Inicijative.

Tri dionice za šetnju predstavljat će gradsko područje Beograda, put između granice Srbije i BiH i Bijeljine, kao i relaciju od Simin Hana do Tuzle.

Marš će biti završen dolaskom pred Tuzlansku kapiju i polaganjem cvijeća.

U Siminom Hanu učesnicima marša priključit će se prijatelji iz Tuzle i Sarajeva.

U Tuzli je 25. maja 1995. godine, granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, ubijena 71 osoba na gradskom šetalištu. Samo nekoliko njih bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva imala tri godine.

U Inicijativi podsjećaju da je ovaj masakr ostao upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u BiH.

Dosad je za zločin pred prvostepenim sudom osuđen oficir Vojske RS Novak Đukić.

Inicijativa organiziranjem marša želi poslati jasnu poruku da mladi u Srbiji ne pristaju na ćutanje o ratnim zločinima počinjenim u njihovo ime.

"Vjerujemo da je naša moralna obaveza da se poklonimo mladosti Tuzle ubijenoj prije petnaest godina. Marš sjećanja predstavlja i doprinos borbi protiv relativizacije zločina u Srbiji i negiranja sudski utvrđenih činjenica", navodi se u saopštenju.

Inicijativa će nastaviti da obilježava zločine počinjene u ratovima devedesetih godina i da podsjeća javnost na činjenicu da mnogi odgovorni za ratne zločine još uvijek nisu privedeni pravdi, te da žrtve nisu dobile odgovarajuću nadoknadu.