BiH
14

Marš mira Nezuk - Potočari polazi 8. jula

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema podacima Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima "sigurne zone" UN-a Srebrenica, do sada su identifikovani posmrtni ostaci 123 osobe koji će ove godine biti ukopani u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

"Mislim kako će se broj identificiranih osoba do 11. jula povećati na oko 150", kazao je predsjednik Organizacionog odbora za oblježavanje 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković za Anadolu Agency. 

On je istakao kako je za naredni četvrtak, 19. juna, planirana treća sjednica Organizacionog odbora na kojoj će se razmatrati izvještaji pododbora o dosadašnjim aktivnostima na pripremama za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.   

Organizacioni odbor ranije je pozvao sve domaće i međunarodne institucije koje žele finansijski podržati ovogodišnje obilježavanje 11. jula 1995. godine, da to isključivo rade preko Opštine Srebrenica, odnosno Odobra, a ne preko drugih organizacija, udruženja ili pojedinaca, jer to nije i ne može biti transparentno.

"Organizacioni odbor je jedino legalno i legitimno tijelo koje obavlja sve aktivnosti vezane za obilježavanje godišnjice genocida. Ukoliko postoje udruženja, pojedinci ili organizacije koje trebaju pomoć oko svojih aktivnosti, pomoć mogu tražiti od Organizacionog odbora", navode iz Organizacionog odbora.

Otvoren račun za donacije

Svi koji žele podržati obilježavanje 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice sredstva mogu uplatiti na račun budžeta Opštine Srebrenica (račun za posebne namjene) 551015-00011222-15 otvoren kod UniCredit banke Banja Luka. Ostali podaci su: Matični broj: 1099477, JIB: 4400301230004, šifra Opštine: 097. Kontakt osoba je Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora. 

"Nismo još ništa utvrdili što se tiče obraćanja zvanica i gostiju 11. jula i o tome će biti govora na narednoj sjednici Organizacionog odbora. Zasad smo definirali da će Marš mira krenuti 8. jula", istakao je Duraković. 

Marš mira Nezuk - Potočari

Polazak kolone Marš mira Nezuk - Potočari, planiran je iz Nezuka, 8. jula između 8:45 i devet sati, a dolazak u Potočare 10. jula između 17 i 17:30 sati.

Osim učesnika Marša mira Nezuk - Potočari, 10. jula planiran je doček u Potočarima i kolone moto-bajkera Sarajevo-Srebrenica (kreću iz Sarajeva istog dana u jutarnjim satima), učesnika maratona Bihać-Potočari i učesnika biciklističkog maratona Bihać-Potočari (polaze iz Bihaća, 8. jula u jutarnjim satima). Koloni će se pridružiti i učesnici Marša mira Žepa - Potočari, koji put Potočara kreću 9. jula u jutarnjim satima. 

Prije zvaničnog početka Marša mira, planirano je da se 7. jula u Nezuku u poslijepodnevnim i večernjim satima u prostorijama osnovne škole otvori izložba fotografija iz proboja "Juli '95" i okrugli sto o temi proboja u julu '95. i izlaska na slobodnu teritoriju Bošnjaka iz "sigurnosne zone" UN-a Srebrenica.