BiH
0

Mars Express uslikao vodu na Marsu

Klix.ba
Naučnici smatraju da je ovim kanalom nekada tekla voda
Naučnici smatraju da je ovim kanalom nekada tekla voda
Evropska letjelica Mars Express, koja orbitira oko Marsa, u petak je poslala slike Marsovog južnog pola na kojem se vide velike zalihe vode u čvrstom agregatnom stanju.

Ovo nije prvi put da je otkriven led na Crvenoj planeti. NASA-ina letjelica Mars Odyssey je 2002. potvrdila da je otkrila led i vodonik na južnom polu što također potvrđuje teoriju da je na Marsu nekada bilo vode.

Mars Express je lansiran 2. juna, a specijaliziran je za potragu za vodom. On je sa sobom nosio sada već izgubljenog robota Beagle 2 s kojim je kontakt izgubljen 25. decembra kada je i sletio na Mars. Express je ipak nastavio svoju naučno-istraživačku misiju.

Američki robot Spirit koji je više od 20 dana na Marsu u kritičnom je stanju i neće funkcionisati vjerovatno još nekoliko dana ili čak sedmica, objavila je NASA.

Spirit je 18 dana funkcionisao gotovo bez problema, no komunikacija sa Zemljom je iznenada prekinuta u srijedu. Komunikacija je nakratko uspostavljena u petak, no primljene su besmislene poruke. Robot sada reagira na komande i na Zemlju šalje ograničene podatke.